Schoonmaakmiddelen

Zelf schoonmaakmiddelen maken is vaak een kwestie van ‘trial and error’, kijk wat voor jou het beste werkt en vooral welke materialen je in huis hebt.
Ik heb bv. een granieten aanrechtblad en producten op basis van bv citroen kun je niet daar niet voor gebruiken.
Producten zonder schadelijke toevoegingen zijn  beter voor het milieu, maar niet lang houdbaar. Maak redelijke hoeveelheden anders wordt het enigszins ranzig en moet je het weggooien.
Mijn basis-ingrediënten:
– vloeibare Castille zeep (Whole Foods Londen, 1 liter £11,18)
– schoonmaakazijn (Albert Heijn, 5 liter €1,49)
– baking soda (Jumbo, 454 gram, €1,47)
– soda (Albert Heijn, €0,72)
azijn baking soda                soda
In een oude, herbruikbare sprayflacon (van plastic zonder metalen onderdelen) bewaar ik schoonmaakazijn. In de RVS strooier bewaar ik baking soda. Op de foto rechts staat mijn soda voorraad.
Allesreiniger spray
In een herbruikbare spuitflacon doe ik 500 ml water (kraanwater) en voeg ongeveer 10 druppels vloeibare Castille zeep toe. Deze spray gebruik ik met een microdoekjesmicrovezel doekje voor o.a klamvochtig afstoffen, tafels afnemen, e.d.

Toiletreiniger:
Om de afvoer goed te reinigen gebruik doe ik een half kopje baking soda in de afvoer en giet er een kopje schoonmaakazijn bij. Als het bruisen afneemt, maak ik verder schoon met de toiletborstel.

Glasreiniger
1,5 cup warm water
1 cup azijn
0,5 cup alcohol
1 theelepel maïzena
10 druppels essentiële olie (citroen)
Mix alle ingrediënten in een sprayflacon.
Ik was in eerste instantie enigszins sceptisch over deze glasreiniger, vanwege de essentiële olie en de maïzena, ik wist niet wat het zou gaan doen. Toch ben ik er eigenlijk heel tevreden over. Ik heb de spray ook gebruikt voor spiegels en lijstjes. Om een groter raam schoon te maken heb ik het raam ingespoten met de oplossing en met de HaRa raamreiniger schoongemaakt. Uiteindelijk trekt de witte waas weg en wordt het mooi schoon.
Wasmiddel (gekleurde was)
1 liter kokend water
16 gram geraspte zeep (Sunlight zeep, €1,50)
sunlight zeepLos de geraspte zeep op in het kokende water en laat het afkoelen. De oplossing is eerst nog vloeibaar, maar dikt nog in. Aangeraden wordt om 2 dopjes oplossing te gebruiken voor een volle wasmachine.
Ik heb de oplossing gebruikt voor mijn dweilen en microvezel schoonmaakdoekjes. Ik moet eerlijk zeggen dat de was heerlijk schoon uit de machine kwam.
Wil je wasmiddel maken voor de witte was, voeg dan aan bovenstaande recept soda toe.
Tips:
Voegen tussen vloertegels/wandtegels
Om de voegen tussen tegels schoon te maken spuit ik er schoonmaakazijn op. Ik laat het even inwerken en schrob met een oude borstel de voegen schoon. Daarna maak ik het met een droge doek verder schoon.
Afvoeren
De afvoeren in huis behandel ik preventief met een schep soda en kokend water.
Gootsteen
De gootsteen in de keuken maak ik schoon door baking soda in de gootsteen te strooien   houten borstel
en dan in te spuiten met schoonmaakazijn. Als het bruisen ophoudt borstel ik nog even na met een houten borstel. (kan ook een gebruikte afwasborstel zijn)
Laminaatvloer / tegelvloer
Om de vloeren te dweilen gebruik ik vloeibare Castille zeep.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s