Kaarsjes

 Ik kocht mijn kaarsjes (formaat waxinelichtjes en in een groter, hoger glas) altijd kant-en -klaar. Tot ik op een gegeven moment in mijn afvalcontainer een stuk of 6 ‘cups’ zag liggen.
Dat was even een momentje dat ik dacht: hmmm, dit is ook afval.
Ik ging op zoek naar ‘cuploze’ waxinelichtjes, maar helaas worden die niet meer gemaakt.
Ik heb erover gesproken met diverse winkeliers en ook zij vinden het bijzonder dat in deze tijden én met de Diftar in het achterhoofd alleen nog waxinelichtjes met cup worden gemaakt.
In het boek van Bea Johnson wordt ook beschreven hoe je zelf kaarsen kunt maken en als zij dat kan, zou ik dat toch ook moeten kunnen, nietwaar?
Dat was de aanleiding om maar eens op internet te gaan zoeken of ik een goed recept en enigszins gemakkelijke beschrijving kon vinden. Als ik dan toch zelf kaarsjes ga maken, zou ik ze niet alleen afvalvrij willen maken, maar ook goed voor mens en gezondheid.
Na enig zoekwerk kwam ik op het volgende recept:
Benodigdheden:
soja eco was
etherische olie
lontjes
hittebestendige glaasjes
oude (glazen) pot
pan met een laagje water

RICOH IMAGING     RICOH IMAGING   RICOH IMAGING    RICOH IMAGING

Breng het water in de pan aan de kook en zet de pot met de benodigde hoeveelheid sojawas in de pan.  Laat de was smelten en voeg naar ‘smaak’ de etherische olie toe. Goed roeren.
Pas wel op met het kokende water.
Neem een lepeltje (of satéstokje) en laat een druppel was in het midden van een glaasje vallen. Plaats meteen het lontje erop.  Houd even vast tot ‘ie goed vastzit. Prepareer op deze manier alle glaasjes.
Als alle lontjes in de vastzitten, ga je de glaasjes vullen met de gesmolten was. Dan alles laten drogen. Knip de lontjes op maat en klaar zijn je afvalvrije waxinelichtjes.
Note:
– de glaasjes heb ik bij IKEA gekocht. Ze kosten 1,49 voor 5 stuks.
– de eco soja was, lontjes (3,5 cm) en kokos geurolie heb ik online gekocht bij de online zeepwinkel.
– maak zo snel mogelijk alles schoon.
– verhouding was en etherische olie: op 100 gram was gebruik je 40 druppels olie.
– per glaasje heb je ongeveer 15 gram was nodig. Ik heb iets meer was gesmolten om rekening te houden met het vastplakken van de lontjes e.d.
brandende-kaarsjes
De kaarsjes branden heel rustig met een subtiele kokosgeur.
Wil je meer geur, dan kun je de dosering aanpassen.
Succes.