D.I.Y. Sojamelk

Ik heb er lang over nagedacht: zelf sojamelk maken. Vandaag ga ik jullie in een  DIY laten zien hoe ik dat heb gedaan.
Ik drink al heel lang geen koemelk meer en heb dat vervangen door sojamelk. Eerst kocht ik de duurdere variant van Alpro (met een smaakje om het te leren drinken), maar later ben ik overgestapt op ‘gewone’ sojamelk.
Een literpak gezoete of ongezoete sojamelk kost zowel bij de Lidl als bij Albert Heijn
€ 0,89.
Echter, onderweg naar minder afval zit je nog steeds met de pakken waarin je de melk koopt en in tegenstelling tot koemelk kun je sojamelk niet in glazen flessen kopen.
Dan zou zelf maken een goede optie zijn.
Ingrediënten
120 gram sojabonen
water
evt. zout
evt. vanille extract
Wat heb je nog meer nodig?
kom om de bonen te weken
pan
vergiet
kaasdoek of een schone theedoek
houten lepel
Doe de bonen in een kom en vul de kom met zoveel water dat de bonen onder water staan.
Laat dit een nachtje staan. (check wel even of er water bij moet)

sojabonen

Giet de bonen af en doe ze in een pan kokend water en blancheer de bonen een paar minuten. Het blancheren is niet echt nodig, maar soms kan de smaak iets te overheersend zijn.
Giet ze af en doe de bonen in een blender met 1 liter water.
Laat de mix ongeveer 2 minuten blenden.
Zet ondertussen een vergiet in een pan en leg er een schone theedoek in.

sojamelk maken

Giet de mix in het vergiet. Pak dan de theedoek bij de punten en wring het vocht uit de massa. Dit is wel even een werkje.
Haal vergiet en theedoek met massa uit de pan en zet de pan op het kooktoestel.  Kook de melk ongeveer 10 minuten. Roer goed om aanbranden te voorkomen.
Ik heb er een klein beetje zout aan toegevoegd en een paar druppels vanille extract.
Tot slot heb ik 2 herbruikbare, goed afsluitbare flesjes gespoeld met heet water en gevuld met mijn eigen sojamelk. Hoewel, met gebruik van 1 liter water kreeg ik ongeveer 750 ml. melk.
flesjes voor sojamelk
De melk is in de koelkast zeker 1 week te bewaren.
Smaak:
De smaak is prima, mits zout en vanille zijn toegevoegd.
Ik gebruik de sojamelk voornamelijk om havermoutpap van te koken en ik moet eerlijk zeggen dat het prima smaakt. Qua smaak en structuur doet het niet onder voor de kwaliteit die je uit een pak schenkt.
Note:
– Ik heb de sojabonen bij Albert Heijn gekocht. Ik wist niet of ik hier mijn hobby van zou kunnen maken dus heb ik een klein zakje van 300 gram gekocht voor € 1,39. Ik zou het ook jammer vinden om ongebruikte bonen weg te moeten gooien.
– Het is goedkoper dan melk uit een pak, maar daar staat tegenover dat het redelijk arbeidsintensief is. Ik ben er ongeveer 40 minuten mee bezig geweest.
– Het is ook mogelijk om na het wellen de vliesjes van de bonen te halen, maar dan weet je zeker dat je een halve dag bezig bent. Of dit de smaak ten goede komt, weet ik niet.
– Wil je naar zero waste, dan is dit een prima optie om op pakken te besparen. Bovendien scheelt het met zware pakken sjouwen.
– De geweekte en gemalen bonen zijn aan het eind van het proces pulp. Het zou mogelijk zijn om ook deze pulp te gebruiken, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.
-Je kunt zelf een smaakje aan de melk toevoegen: voeg voor aardbeismaak enkele gepureerde aardbeien toe, voor chocoladesmaak voeg je naar smaak cacaopoeder toe.
Succes.

Een gedachte over “D.I.Y. Sojamelk

  1. Pingback: Betaal NIET voor water | Miss Jackyz Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s