Digitale opruiming (2)

Zoals beloofd zou ik in het kader van sociale media opruimweek terugkomen…

… op Facebook.
Ik wil even goed nadenken wat ik met mijn Facebook account wil gaan doen.
Eigenlijk doe ik er te weinig mee om het account aan te houden en waren er een paar situaties waarna ik dacht: Wil ik dit nog wel?

– Op een gegeven moment was ik helemaal klaar met de verzoeken om iets door te sturen met name om mensen op te sporen die ‘verdacht’ werden van bv doorrijden zonder betalen bij een benzinestation. Maar wie bepaalt of iemand schuldig is? Is de situatie wel echt? Is het geen gemonteerd filmpje? (deep fake)
Zonder bewijs iets doorsturen waarvan niet bewezen is of het waar is druist in tegen mijn normen en waarden. (en volgens mij ben je als ‘doorstuurder’ ook schuldig)

– Verder kan ik me niet vinden in wat ik noem ‘de leugens van Facebook’.
Voorbeeld: een bekende postte een foto van haar en haar dochter  met de opmerking dat ze een supergezellige middag hebben beleefd. Leuke foto erbij.
Dagen later wist ze te vertellen dat het helemaal niet leuk was geweest en dochterlief de hele middag had lopen zeuren. Tja, waarom dan iets posten? Post dan niks.
Van de andere kant zijn er veel bedrijven die Facebook gebruiken en hun aanbiedingen delen op de sociale media. Nu er veel mensen een ‘nee-nee’ sticker op hun brievenbus hebben geplakt en niet iedereen meer folders ontvangt wil je als ondernemer wel je klanten bereiken.

Het is algemeen bekend dat social media gebruik maken van algoritmes om je een bepaalde kant op te duwen en als je vaak een bepaald onderwerp aanklikt, blijf je in een fuik hangen van juist dat onderwerp.  (Google maakt zich er ook schuldig aan trouwens).
Een paar maanden geleden zag ik de documentaire The social dilemma op Netflix. Ik vond het schokkend om te zien hoe zelfs CEO’s van social media bedrijven hun kinderen van de media af proberen te houden puur en alleen om het effect van de algoritmes.
Wil je meer weten over hoe algoritmes werken en wat de gevaren zijn, dan is deze documentaire echt een aanrader.

Anyway, ik ben er nog steeds niet echt over uit wat te doen met Facebook. Mijn artikelen komen ook op de pagina van dit blog, dat is eigenlijk het enige wat me er nog van weerhoudt om het account op te zeggen. Mocht daar iets in veranderen dan laat ik jullie het weten.

Voor nu wens ik jullie alvast een goed weekend. MJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s