Start van een capsule wardrobe

Iedereen die me al wat langer volgt weet dat sinds een paar jaar werk met een capsule wardrobe, maar hoe begin je hiermee?

Wat zijn de stappen om uiteindelijk met een kledingkast gevuld met items te komen die je echt draagt? Die je perfect zitten? In dit artikel de vijf stappen om tot een capsule wardrobe te komen.
1. Analyseer
Bepaal wat jouw eigen stijl is, wat jouw favoriete kleuren zijn en wat jouw ‘feel good’modellen zijn.
Stijl: waar voel jij je goed in? Is dat een jeans, shirt en colbert of ben je meer het type van zwierige rokken en kanten bloesjes?
Kleur: Ik heb lang geleden een workshop gevolgd waarin bepaald werd welke kleuren het beste bij mij passen en wat voor type  ik ben (ik was type lichte zomer)
Ik kreeg een setje kleuren mee die het beste bij mijn type en huidskleur passen en geloof het of niet, het klopt precies. Nog steeds heb ik plezier van de kleurenwaaier. Van de andere kant: als ik iets bruins aantrek voel ik me vreselijk, je kunt ook op je gevoel afgaan.
Feel good model: kijk op basis van je lichaamsvorm (appel, zandloper, vierkant e.d.) welke modellen het beste passen/ voelen. Heb je een klein buikje kies dan b.v. voor een mid- of high rise jeans, dan valt je buik onder de band van je jeans.

RICOH IMAGING

2. Ontwikkel je eigen kleding concept.
Kies na de analyse een kleurenpalet en kleurconcept, wat inhoudt dat je kiest voor 1 basiskleur, drie neutrale kleuren en een accentkleur.
Voorbeeld van een kleurenpalet:
Basis: kies als basiskleur b.v. zwart of blauw
Neutraal: kies als neutrale kleuren b.v. voor nude, wit en taupe
Accent: kies als accentkleur b.v. voor rose, groen, cyclaam, oker of paars.

3. Sorteer
Check elk kledingstuk op pasvorm, combineerbaarheid, stijl en comfort.
Is de pasvorm oké? Past het kledingstuk bij jouw stijl? Is het van een comfortabel stofje gemaakt en kun je het kledingstuk combineren met andere items?

4. Minimaliseer.
Begrens je garderobe voor het warme en koude seizoen op ongeveer 30 items. Hiervan uitgesloten zijn feestkleding, sportkleding, ondergoed en sokken. Vanwege het feit dat zomers in Nederland iets koeler kunnen zijn en de temperatuur in de winter bijna niet onder 0 komt, vervagen mijn capsule wardrobes. In de zomer hang ik ook vestjes in de kast en in de winter bloesjes.

5. Verander je winkelgedrag.
Een capsule wardrobe bestaat uit ongeveer 30-33 items. Kies voor deze items mooie en duurzame kleding waar je langer plezier van hebt.
Schaf pas iets nieuws aan als een kledingstuk echt vervangen moet worden.

Hoe je je capsule wardrobe vaststelt, bepaal je helemaal zelf. Zo kun je er langer plezier van hebben en kom je tot de leukste combinaties.
Ik wens jullie alvast een goed weekend. MJEen gedachte over “Start van een capsule wardrobe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s