Hoe kun je het milieu ontzien?

Zou je zelf iets meer willen doen voor het milieu, maar je weet niet waar te beginnen?

Het valt ook niet mee.
De ene persoon adviseert om een 100% elektrische auto aan te schaffen en de ander koopt alleen maar tweedehands kleding.
Heb je er wel eens aan gedacht om te gaan recyclen?
Eigenlijk is het de makkelijkste en meest laagdrempelige manier om het milieu te ontzien.
Vandaag 5 tips.

1. Begin vandaag
Sommige handelingen zijn zo ingesleten dat je er echt bij na moet denken om ze te veranderen.
Heb je een tuin? Strooi dan het koffiedik onder de planten als bemesting. Fijne bijkomstigheid hiervan is dat je meteen slakken uit de tuin weert.

2. Geef gebruikte kleding een tweede leven
Heb je mooie items in de kast hangen die je om wat voor reden nooit aantrekt, verkoop ze dan via een app zoals Vinted of The Next Closet. Deze apps zijn mateloos populair en bijna alles wordt verkocht.
Je kunt je (kinder)kleding natuurlijk ook aan een bekende geven of afgeven bij de kledingbank. Op die manier wordt jouw kleding nog een keer gebruikt of wordt het textiel gebruikt als grondstof. Een andere optie is kleding naar de kringloopwinkel brengen. Daar kun je natuurlijk zelf ook gaan shoppen.

3. Gooi spullen niet zomaar weg
Gooi jij ook alle ‘afval’ gedachteloos weg? Niet doen, bedenk wat je allemaal kunt doen met b.v. enveloppen, de witte kun je gebruiken als een boodschappenlijst, to-do-list of tekenpapier. Je bewaart kruiden in kleine glazen potjes en schoenendozen kun je gebruiken als lade verdeler. Dozen van online bestellingen kun je gebruiken als je zelf iets moet versturen. (in december komen ze prima van pas bij het maken van surprises) Wees creatief.

4. Kies producten van hergebruikte materialen
Recyclen doe je niet alleen: als je bewust kiest voor producten die al in een cyclus van hergebruik zitten, werk je mee aan een beter milieu. Een mooi voorbeeld is aluminium: oneindig recyclebaar en perfect voor hergebruik in bv blikjes en koffiecapsules.
Een bedrijf die een mooie stap heeft gezet voor een beter milieu is Nespresso. Het bedrijf zamelt de gebruikte capsules in en gebruikt het aluminium niet alleen om nieuwe capsules van te maken, maar ook voor pennen en fietsen. Het koffiedik wordt verwerkt tot o.a. compost.

5. Koop kwaliteit
De laatste tip kost misschien wat meer inspanning. Koop kwaliteit en niet alleen voor items als een Ipad, laptop of mobiele telefoon, maar denk ook aan kleding en zelfs alledaagse voorwerpen als pannen en bestek. Koop kwaliteit en heb langer plezier van je spullen. Ik ben een groot voorstander van een capsule wardrobe en geef liever iets meer uit voor een kledingstuk waarvan ik weet dat ik het meerdere seizoenen zal dragen. Doe onderzoek, lees reviews en verdiep je in de herkomst en levensduur.

Hoe je ook begint, begin klein en probeer dit een paar weken vol te houden. Elke kleine stap betekent winst voor het milieu. En lukt het niet, dan begin je op een later tijdstip weer.
Ik wens jullie alvast een goed weekend. MJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s