How to survive december

De maand december is al sinds mensenheugenis de dure maand bij uitstek.
In Nederland vieren we behalve kerst ook…

… nog eens het Sinterklaasfeest. Ook voor die dag kom je niet meer weg met een simpele maaltijd, maar komen de gourmetstellen op tafel en worden wijnflessen ontkurkt.
Hoe voorkom je stress en een (bijna) lege bankrekening terwijl ook je beste vriend(in) jarig is?

In het kort gezegd: maak lijstjes. Dat klinkt simpel en dat is het ook.
Ik heb voor mijn privé afspraken een planner met de mogelijkheid op de pagina om een lijstje te maken.
Ik ben vaak degene die de lijstjes maakt en daar begin ik tijdig mee, oftewel begin november.
Zo heb ik een lijstje voor de boodschappen. In november begin ik al met het plannen van de boodschappen. Supermarkten hebben vaak houdbare producten in de aanbieding en heel soms producten die prima een maandje in de vriezer kunnen liggen. Zo geef ik minder uit en kan ik met de van te voren gekochte spullen volwaardige maaltijden op tafel zetten.

Budgetlijstje: Vier je én Sinterklaas én Kerst, maak dan een lijstje met wat je maximaal wilt uitgeven aan kadootjes. Plan per persoon in wat je wilt uitgeven en houd je daar ook aan. Zo kom je niet voor  verrassingen te staan. Meestal begin ik ook al in november met het plannen en aanschaffen van kadootjes. Zorg dat je ergens in je planner noteert wat het budget is en houdt bij wat je uitgeeft. Zo houd je overzicht over de uitgaven en voorkom je teleurstellingen.  Ook voor de boodschappen geldt: maak een lijstje van de artikelen die je al hebt aangeschaft en neem dit lijstje mee naar de supermarkt. 

Takenlijstje: Heb je meerdere taken (werk, huishouding, kerst bij jou, kerstviering op school) probeer de taken iets te verdelen over de dagen. Maak gebruik van de planner en plan je taken zo, dat er ook nog iets aan me-time overblijft. Je ontkomt er niet altijd aan dat je op bepaalde dagen toch nog aan het racen bent om alles en iedereen op plek van bestemming te krijgen. Misschien kun je met de buurvrouw regelen dat ze even op het ene kind past, terwijl je met het andere kindje naar school rijdt voor het kerstbuffet. Regel ook dit tijdig. 

Ik hoop dat jullie overzichtelijke maand tegemoet gaan. 
Ik wens jullie een goed weekend. MJ

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s