Steeds vaker horen we de boodschap…
… om minder spullen aan te schaffen.
Uit cijfers blijkt dat consumentenuitgaven tussen 1995 en 2019 met ruim 44 procent zijn gestegen.
Dit betreft voornamelijk uitgaven voor kleding en spullen voor in huis. Uitgaven voor de laatste categorie stegen in 25 jaar met ruim 60 procent.
Gingen mensen in vroegere tijden alleen naar de winkel als ze iets nodig hadden, nu is een winkelbezoek meer een uitje.
Dat uitje gebeurt vaak ook in groepen en maak je er een gezellige dag van. In die mindset ben je sneller geneigd om andere zaken mee te nemen dan alleen datgene waarvoor je naar de winkel zou gaan.
Het gaat hierbij ook vaak om zaken die je niet direct nodig hebt en het zijn kleine uitgaven, waardoor je er niet al te lang over na hoeft te denken.
Nu zijn wij Nederlanders heel gevoelig voor koopjes aan aanbiedingen. Zien wij een artikel die tientallen euro’s afgeprijsd is, dan denken wij een goede deal te hebben gemaakt. Ik zeg dan vaak: om die euro’s te besparen zul je eerst moeten investeren. Van de andere kant wil je ook niet misgrijpen. Als het echt iets is wat je al heel lang op je verlanglijstje hebt staan, dan is het absoluut een goede deal.
Om te voorkomen dat je spullen aanschaft die tijdelijk goedkoper zijn, of in de categorie vallen “das geen geld” kun je een lijstje maken met zaken die je echt nodig hebt. Zo kun je veel gerichter spullen aanschaffen, geef je niet teveel geld uit en voorkom je dat je over een tijdje moet ontspullen.
Minder kleding aanschaffen heeft als bijkomend voordeel dat er fors kan worden bespaard op CO2 emissie.
Nederlanders kopen gemiddeld 20 kledingstukken per jaar en zes paar schoenen. Wanneer iedereen drie kledingstukken minder zou aanschaffen, kan Nederland jaarlijks 975 kiloton CO2 besparen. (dat is evenveel CO2 als ruim een half miljoen retourtjes Amsterdam-New York)
Het zijn maar kleine aanpassingen, maar op deze manier kunnen we allemaal een steentje bijdragen aan het oplossen van de klimaat crisis.
Ik wens jullie een goed weekend. MJ