Volgens Marie Kondo neem je afscheid van spullen door ze te…
bedanken voor het plezier/nut wat ze je hebben gegeven.
Na het bedankje gaan de spullen een tweede leven tegemoet ofwel naar de stort.
Als ik kijk naar de generatie van bv mijn opa en oma, dan zie ik mensen die opgroeiden in een tijd
waarin het niet zo vanzelfsprekend was dat er winkels in de buurt waren met net dat kleine schroefje, rolletje tape of flesje lijm om iets te repareren.
Bovendien, was die winkel er wel geweest dan was het maar de vraag of ze het geld er voor over hadden
om iets aan te schaffen.
Ze groeiden op in de tijd die beschreven staat in de boeken van Annegreet van Bergen. (Gouden jaren en Het Goede leven, reviews elders op dit blog)
Spullen die hun beste tijd hadden gehad werden minutieus uit elkaar gehaald en kleine onderdelen en schroefjes werden bewaard, want “je zult ze maar een keer nodig hebben”.
Weggooien was voor hen niet aan de orde.
Daarnaast werden zaken bewaard uit nostalgie, ze hadden het gekregen als bruiloftskado of bij een jubileum. Als je dan bij ze op visite was dan kwamen de verhalen vanzelf.
En niet geheel onbelangrijk was het bedrag wat er ooit voor betaald was. En dat snap ik ook, de lonen lagen in hun werkzame leven lager en sommige luxe artikelen kostten een heel jaarsalaris. Je begrijpt dat deze spullen werden bewaard omwille van wat ze ooit gekost hadden.
In de tegenwoordige tijd nemen mensen toch makkelijker afscheid van hun spullen. Is het de tijdsgeest? Het gemak waarmee we spullen kunnen aanschaffen? Hebben we meer geld (er voor over)?
Volgens Marie Kondo is het niet zo moeilijk: als je op de vraag Does it spark joy? negatief antwoord kan het weg.
De afgelopen anderhalf jaar waarin we veel binnen moesten blijven en ons hele leven zich voornamelijk binnenshuis afspeelde, hebben velen van ons zich gerealiseerd dat onze woonruimte toch heel belangrijk is en de moeite waard is om in te investeren.
Er moest een werkplek ingericht worden, er werd verbouwd (nieuwe keukens) en ik vraag me af: hoe lang blijft men blij met de nieuwe spullen? De coronamaatregelen worden vanaf morgen versoepeld, we gaan weer meer buitenshuis werken. Zijn al die nieuwe spullen dan nog net zo interessant als toen het werd aangeschaft? Natuurlijk hebben we met de aanschaf van bv nieuwe electronica de economie draaiende gehouden en zullen we er nog wel even plezier van hebben op de dagen dat we thuiswerken.
Het zou alleen mooi zijn dat we het langer gebruiken om te zorgen dat we onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen.
In de krant las ik in een column een prachtige uitspraak:
‘Het zou mooi zijn als mensen net zoveel aandacht besteden aan het weggooien, als aan het kopen van nieuwe spullen.’
Ik wens jullie een goed weekend. MJ