Stille to-do lijst

Volgens de schrijver Fumio Sasaki stuurt elk item in ons huis ons een…

boodschap. Dit kan een positief of negatief signaal zijn b.v.:
Een plant: deze kan je de boodschap sturen dat ie water en zonlicht wil hebben, terwijl een kledingstuk het signaal kan afgeven: Waarom draag je mij niet?
En laten we eerlijk zijn: hoe meer signalen we ons ons heen krijgen van teveel spullen, hoe minder we ons kunnen concentreren. 
Nu we meer thuiswerken zijn we ons heel erg bewust van deze signalen. Als je opkijkt van je laptop zie je misschien die bos bloemen (vaak wordt je blij van bloemen) staan die al weggegooid had moeten worden en de vaas schoongemaakt. Of als je over je bureau kijkt, zie je mogelijk de laag stof liggen die al een week geleden schoongemaakt had moeten worden. Zo kom je al snel aan een lijst met klusjes waar je je eerst niet zo van bewust was, oftewel een stille to-do lijst. 

Dat houdt in dat hoe minder spullen je in huis hebt, hoe minder signalen je krijgt, hoe korter de to-do lijst is.
Wij zijn in de vakantie een paar dagen naar een hotel geweest en op de één of andere manier komt een hotelkamer rustig over. Komt dat omdat er op een hotelkamer alleen de meest noodzakelijke spullen staan? 

De signalen hoeven natuurlijk niet alleen maar negatief te zijn.
Kleding die niet goed past ervaar je misschien als negatief, maar ik heb bv. een rokje die ik al drie jaar heb en waar ik nog steeds heel enthousiast over ben. Ik wordt nog steeds heel blij van mijn tas (die ik al zeker 5 jaar heb), maar een paar keer per jaar zie ik toch dat ik ‘m moet poetsen wil ik ‘m mooi houden. Ondanks het negatieve signaal van het poetsen, overheerst het positieve. Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is imgp0645.jpg

Dan kom je toch al snel weer bij de vraag die Marie Kondo stelt: Does this spark joy?
En dat is ook zo: word je nog blij van dat ene item? Kun je iets positiefs zien in dit betreffende item of is het alleen maar negatief? 

Ik hoop dat ik jullie met de vragen stof tot nadenken heb gegeven. Mogelijk kijk je nu anders naar je spullen en wordt je ondanks een negatief signaal toch heel blij van dat ene item. 

Alvast een goed weekend. MJ
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s