Het Goede Leven

Het Goed Leven is het vervolg op De Gouden Jaren van Annegreet van Bergen…..

…waarin ze je ,zonder in herhaling te vallen, meeneemt in de ontwikkelingen in Nederland vanaf de jaren vijftig tot heden. Ook bij de onderwerpen in dit boek zie ik het huis van mijn opa en oma en stel ik mij voor hoe zij deze ontwikkelingen hebben gevolgd. In het Goede Leven wordt een hoofdstuk gewijd aan muziek en hoe de radio de muziek uit Amerika bracht. Mijn moeder vertelde wel eens dat ze stiekem naar zenders luisterde met ‘moderne muziek’. Dan schreef ze de titels op en gaf het lijstje aan haar broer die in Amsterdam werkte en daar de single’s kocht. Zeelui namen de muziek mee van over de hele wereld en havensteden waren als eerste op de hoogte van b.v. rock ’n roll. 

Boodschappen doen
In de jaren vijftig en zestig was het wettelijk bepaald welke assortiment een winkelier in zijn winkel mocht hebben en ging men naar de bakker, slager en groenteboer om daar de boodschappen te halen.
Tegenwoordig zijn er grote supermarkten waar men één keer per week de boodschappen voor de hele week haalt. Door de toegenomen mobiliteit zijn mensen in staat om verder te reizen voor de boodschappen en zijn deze winkels vaak centraal in een wijk te vinden.

Handje contantje
In de jaren vijftig en zestig was het nog heel normaal dat mensen contact (in een bruin loonzakje) werden uitbetaald. Thuis stond een geldkistje met verschillende vakjes waar het contante geld werd verdeeld voor huur, gas, licht, water en boodschappen. Kwitantielopers kwamen regelmatig met de rekeningen die dan uit het bakje konden worden voldaan. Gingen de vaders met het loonzakje eerst naar de kroeg dan konden de rekeningen niet worden voldaan. 
In Het Goede Leven wordt de ontwikkeling beschreven van het contant uitbetalen tot het internetbankieren van tegenwoordig. 

Vakantie
Na de tweede wereldoorlog was het heel normaal om de gaan kamperen. Zoveel mogelijk bagage werd op de fiets geladen en ging het hele gezin naar een camping. Vanaf het moment dat meer mensen zich een auto konden veroorloven werden de auto’s volgeladen en ging men ook de grens over. Dat was een avontuur op zich met nog echte grenscontroles door douane-beambten. 
De echte kampeerders namen hun eigen aardappels mee en natuurlijk het ingeblikte vlees van de slager. Op vakantie stuurde men kaartjes naar familie en vrienden en nam men (geldautomaten bestonden nog niet) contant geld mee.
Reisde je door Duitsland en Oostenrijk naar Italië, dan had je niet alleen lires nodig, maar ook marken en shillings. Daarnaast nam je genoeg guldens mee om eventueel bij een bank te wisselen. Eenmaal terug in huis, bracht je de overgebleven valuta terug naar de bank om ‘terug te wisselen’. 

Dit zijn maar een paar voorbeelden van de onderwerpen die in het boek behandeld worden. 
Ben je een fan van geschiedenis en vind je het leuk om te weten wat de recente vaderlandse geschiedenis is, dan is ook dit boek een echte aanrader. 
Ook een stukje wereldgeschiedenis komt aan de orde met de val van de Berlijnse Muur. 
Ik heb het boek geluisterd en is vlot geschreven met goede voorbeelden. 

Ik wens jullie een goed weekend. MJEen gedachte over “Het Goede Leven

  1. Er is in deze periode meer veranderd in ons leven dan in alle voorafgaande perioden bij elkaar. Op zich was het een goede ontwikkeling. het gaf de mensen een mate van vrijheid die zo nooit eerder heeft bestaan.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s