Greenwashing, een term die je vast al eens bent tegengekomen.
Maar was is het nou eigenlijk?
Het is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat bedrijven of organisaties zich ‘groener’ voordoen dan ze eigenlijk zijn.
Biologisch eten, groen doen, zorg voor het milieu, milieuvriendelijk: het zijn allemaal termen die graag gebruikt worden om iedereen te doen geloven dat je als bedrijf het beste voor hebt en ‘groen’ wil overkomen.
Waarom doen bedrijven/organisaties en merken dit?
De reden is eenvoudig: Als er in een spotje van de overheid wordt gezegd: ‘iedereen doet wat’, dan wil je als bedrijf daar graag aan mee doen. Door je product of dienst als ‘eerlijk’ of ‘duurzaam’ te labelen geef je de indruk dat je goed doet.
Deze termen zijn niet beschermd, dat wil zeggen dat je gemakkelijk iets kunt beweren terwijl het niet zo is.
Hoe doen ze dat?
– Zeggen dat ie dierproefvrij is. Dat kan prima, maar dat hoeft niet in alle landen van de wereld te gelden. Een make-upmerk gaf aan dierproefvrij te werken, terwijl in China op dieren getest werd.
– Duurzaam: producten kunnen duurzaam zijn, terwijl het productieproces dat niet is.
– Elektrische auto’s: hoe zijn deze auto’s geproduceerd?
– Wat betekent het als een product ‘puur en eerlijk’ is?
Om wat voor bedrijven gaat het dan?
– Garnier en L’Oreal: ga niet af op wat er op de verpakking staat als 100% bio of dierproefvrij.
– Vlees met een ‘Beter leven’ keurmerk. Wat houdt een beter leven dan in?
– Energiebedrijven die beweren dat een deel van de geleverde energie ‘groen’ is. Hiervan is inmiddels aangetoond dat dat vaak maar een heeeel klein deel is. (Voor de kenners: Arjen Lubach heft hierover een geweldig item gemaakt)
Kun je er zelf iets aan doen?
Dat kan, je kunt bv zelf op onderzoek uitgaan. Check niet alleen de sites van bedrijven zelf, maar kijk ook eens bij reviews en blogs. Zo krijg je een redelijk beeld van wat bedrijven echt doen. Volg je nieuwssites zoals van de NOS en Nu.nl dan lees je vaak genoeg items over bedrijven die er een potje van maken.
Kijk ook eens op b.v. Youtube.
Zoek eens uit wat een keurmerk betekent.
Check de filosofie van een bedrijf. Het modebedrijf van Joline Jolink is hier een goed voorbeeld van. Op Instagram schrijft ze regelmatig waarom ze niet werkt met collecties en waar de stoffen vandaan komen.
Uiteindelijk bepaal je zelf waar je je geld aan uitgeeft.
Ik wens jullie in ieder geval een goed weekend. MJ