Goede gewoontes (1)

Dit artikel wilde ik eigenlijk indelen in de categorie…

minimalistische gewoontes, maar eigenlijk zijn ze voor iedereen toepasbaar die iets meer overzicht en rust zoekt. De weken zijn vaak van ’s morgens vroeg tot de avond gepland met werk, school en activiteiten en dan kies je voor de weg van de minste weerstand. Ik ken nl maar weinig mensen die er een genoegen in scheppen om zich de hele dag bezig te houden met opruimen en schoonmaken. 
Vandaag 8 gewoontes die eigenlijk makkelijk toepasbaar zijn voor iedereen. 

1. Zeg nee tegen gratis spullen
Je kent het wel: je koopt een heerlijk parfum, het wordt mooi ingepakt, het geheel gaat in een tasje en dan voegt de verkoopster er nog wat proefmonsters bij. Fijn, we zijn altijd blij dat we iets gratis krijgen, maar gebruiken we de proefmonsters ook of leggen we ze eerst in een la om ze een jaar later weg te gooien omdat ze over de datum zijn? 
Of zie je jezelf weer die cursus volgen waarbij de cursusleider van die leuke setjes op tafel heeft gelegd met een schrijfblok en pen? Gebruik je deze spullen of geef je ze terug? 

2. Koester open en lege plekken in je huis
Ik weet het, als we een lege plek in huis zien, zijn we al snel geneigd om er iets neer te leggen. Of we vinden het zo kaal en zetten we er een sfeerlichtje of andere accessoires neer. Probeer eens (al is het maar een paar dagen) om een lege plek leeg te laten. Het scheelt schoonmaken en trekt geen aandacht.

3. Pas elk seizoen je kledingkast aan met de juiste kledingstukken
Het is misschien een open deur, maar het is een stuk eenvoudiger om in de ochtend een outfit bij elkaar te pakken, als je voor het seizoen de juiste kleding voor handen hebt. Je hoeft niet eerst door de stapels wintertruien te zoeken naar dat ene t-shirt.

4. De 6 seconden regel
Deze tip kun je gebruiken als je je kledingkast gaat opruimen: vraag je bij elk op te ruimen kledingstuk af of dit item je nog blij maakt. Binnen 6 seconden zou je voor jezelf moeten uitmaken of je het kledingstuk houdt of niet.  Kom je er niet uit, leg het dan op de stapel om later nog een keer te checken.

5. Doneer
Maak er een goede gewoonte van om de spullen die je niet meer gebruikt weg te geven of te doneren.
Je geeft je spullen een tweede leven, je maakt iemand anders er blij me en je levert een bijdrage aan verminderen van de hoeveelheid afval.

6. Keukenspullen
Hoe gemakkelijk is het om te checken of je al je keukenspullen nog gebruikt die je in de lades hebt liggen.
Als je staat te koken of je wacht tot het theewater kookt, kijk je bv in de besteklade om te kijken of de bakjes toch niet ineens uitpuilen met teveel spullen.  Als je dit regelmatig doet voorkom je een teveel aan spullen waarvan je het grootste gedeelte toch niet gebruikt.

7. Leg alles terug
Heb je al eens een opruimronde gemaakt dan hebben je spullen waarschijnlijk al een eigen plek gekregen en kun je op je systeem vertrouwen dat je alles terug kunt vinden.  Maak er een gewoonte van om de spullen die je gebruik terug te leggen op hun eigen plek, dan grijp je nooit mis. (bv. sleutels)

8. Zelf maken
Heb jij ook het aanrechtkastje vol staan met schoonmaakproducten? En staat jou wastafel vol met potjes en tubes?
Kijk dan eens of je deze producten zelf kunt maken (tandpasta, deodorant, conditioner) of met een paar goed gekozen basisproducten (schoonmaakazijn, baking soda) je huis ook schoon krijgt. 
Op mijn site vind je meerdere recepten voor bv. tandpasta en multifunctionele reinigingsdoekjes. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is imgp03721.jpg Op de foto zelfgemaakte tandpasta, scrub en gezichtsreinigingsdoekjes.


Ik heb het al vaker genoemd, maar elke verandering kost minimaal 60 dagen voordat het een gewoonte wordt, geef niet te snel op. En lukt het niet dan begin je morgen opnieuw. 
Succes en alvast een goed weekend. MJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s