Nieuwe gewoontes

Sommige handelingen doe je uit routine of gewoonte en in een cursus

heb ik geleerd dat het ongeveer 60 dagen duurt voordat een veranderde gewoonte een routinematige handeling is geworden.
Onderstaande handelingen doe je misschien dagelijks en zijn ze onderdeel van jouw routine. Een kleine wijziging in deze dagelijkse routine kan je op termijn iets opleveren. Daar bedoel ik mee: minder afval, verminderen gas, water of elektriciteit en uiteindelijk goed voor het milieu en jouw portemonnee.

-Gas lager zetten: Laat de vlammen niet voorbij de pan gaan en leg een deksel op de pan om water sneller aan de kook te brengen.
– Bewaar oude t-shirts: Bewaar ze voor b.v. het poetsen van schoenen, kleine ongelukjes van huisdieren of het schoonmaken van erg vieze oppervlakken.
-Lege potjes nog een keer leegmaken. Ken je dat? Potjes van chocoladepasta of pindakaas die leeg zijn. Ga er nog een keer door met lepel. Je zult versteld staan wat je er nog uithaalt. 
-Spullen aan de kant van de weg meenemen: Ik doe het zelf niet, maar er zijn mensen die op bepaalde dagen langs de weg rijden op zoek naar bruikbare spullen die mensen afdanken. Zo af en toe komen ze pareltjes tegen die nog een tweede leven krijgen.
-Licht uit in kamers waar je niet bent: Het lijkt een dooddoener, maar de lichten uit doen in ruimten waar je niet bent, kan je tientallen euro’s per jaar opleveren.
-Stekkers uit een stopcontact halen: Ook als er geen apparaat aangesloten is, loopt er elektriciteit door het snoer. Door de stekkers uit het stopcontact te halen, kun je je ook tientallen euro’s per jaar besparen. Dit geldt ook voor opladers van diverse apparaten.
-Om je aanrecht schoon te maken gebruik je een microvezeldoekje en water. Zo bespaar je op schoonmaakmiddelen.
-Groente wassen en water opvangen: Het spoelwater is prima om je planten water te geven, binnen of buiten. 
– Warm water pakken en het eerste water opvangen: Soms duurt het even voordat er warm water uit de kraan komt. Vang dit water op en gebruik het voor andere klusjes. Ik gebruik het zelf altijd om mijn schoonmaakdoekjes uit te spoelen of ik vang het op in de waterkoker om er b.v. thee van te zetten. 
-Teveel koffie maken: Mocht je nog een koffiezetapparaat hebben, probeer dan om niet teveel koffie te maken.
-Glazen potjes bewaren.  Behalve dat je de glazen potjes kunt gebruiken als voorraadpotten zijn ze ook prima te gebruiken als drinkglas. Het grote voordeel is dat ze afsluitbaar zijn en je niks hoeft weg te gooien. 
-Dozen bewaren: Ik heb dit al vaker in een artikel aangegeven: ik bewaar eigenlijk altijd schoenendozen en handzame kartonnen dozen bv van bestellingen. Opruimgoeroe’s op social media adverteren vaak met kunststof opbergsystemen, maar daar gebruik ik mijn schoenendozen voor, vooral voor kleine spullen zoals ondergoed en make-up. In de keuken bewaar ik mijn schoonmaakdoeken en kruidenpotjes erin.

Dit zijn slechts enkele tips om te besparen. Hebben jullie ook handigheidjes waarmee je op eenvoudige wijze kunt besparen? Laat het maar bij de reacties weten.
Ik wens jullie alvast een goed weekend. MJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s