Minimalisme, ontspullen

Ontspullen is ook een vorm van lichter worden.

Toen wij gingen ontspullen en echt dozen vol oud papier naar de container brachten, hadden we echt het gevoel dat ons huis een stukje hoger werd. En het voelde ook goed, niet meer de zorg voor die dozen met papier. 
Het gaf ons ook een gevoel van ‘weer een stukje vrijer’ worden. 
En nu denken we wel eens: hadden we maar meer spullen weggedaan. Nog steeds spullen die niet in ons huis passen omdat het teveel is, we moeten huur betalen voor de kelder, het wordt stoffig. Wat kan een mens toch wat verzamelen gedurende zijn/haar leven. 

Soms heb je een ronde gemaakt met ontspullen, dan kun je ineens in je kast kijken en denken: Heb ik nou echt al zoveel weggedaan en nog staat/hangt de kast vol? 
Laat je niet ontmoedigen, je gaat nog wel een keer een ronde maken en neem je het overtollige mee.
Soms zet je spullen in de kast terug en juist omdat je ze al in handen hebt gehad, valt het extra op als je iets niet gebruikt. 

Begin klein, als je niet weet waar je moet beginnen. Zet een doos klaar en doe daar spullen in waarvan je weet dat ze weg kunnen. Als de doos vol is, kun je altijd nog beslissen wat je gaat doen, kringloop, recycling of weggooien. 

Ik ben een paar jaar geleden begonnen met het ontspullen van mijn boeken. Ik heb alle boeken uit de kast gehaald, de boekenkasten schoongemaakt en op de manier van Marie Kondo (Does it spark joy?) de boeken teruggezet die ik persé wilde bewaren. De rest heb ik naar de boekenbeurs gebracht. Klik op de link om te lezen welke goede doelen ze steunen met de verkoop van de ingebrachte boeken.
Tegenwoordig koop ik alleen nog maar e-books of ik luister ze. Soms heb ik het geluk dat ik een boek kan lenen. 

Ontspullen kun je op je eigen manier doen en in je eigen tempo. Bedenk dat kleine stapjes uiteindelijk ook leiden naar het gewenste resultaat. En ook het resultaat bepaal je zelf. Er is niemand die zegt dat je persé met 100 spullen moet leven of 2 borden en een setje bestek.

Geef jezelf af en toe een schouderklopje en geniet van het tot dan toe behaalde resultaat. Dan voel je je ook goed om op een later moment verder te gaan.  En vind je het leuk om van een bepaald item meer te willen hebben, dan is dat helemaal aan jou. 

Veel succes als je gaat ontspullen. MJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s