User-experience

Een leuke term en in normaal Nederlands is het gebruikerservaring maar wat houdt dit in? Wikipedia zegt hierover het volgende:


‘Gebruikerservaring is een term die alle aspecten beschrijft van de ervaring van een gebruiker bij interactie met een product, dienst, omgeving of faciliteit.’ Ik zou deze term willen toepassen op jouw huis.  Heb  je  je wel eens afgevraagd wat de user-experience van jouw huis is?

Je kunt de gebruikservaring van jouw huis onderverdelen in de volgende criteria:
1 Waardevol
Hoe waardevol zijn de spullen in jouw huis? Hebben ze misschien emotionele waarde die alleen voor jou geldt? Heb je zaken in huis die weinig tot niks kosten, maar wel zorgen voor een rommelige aanblik? Wat kun je er mee? Waardevol kan voor iedereen een andere betekenis hebben, dus gaat het er dan om, hoe gebruik je de spullen?

2 Toegankelijkheid
Hoe snel en gemakkelijk kun je bij je spullen? Liggen de keukenhanddoeken in de slaapkamer of in de keuken? Lang gelden (toen mijn oma nog leefde) was het gebruikelijk om zaken als keukenhanddoeken en tafellakens in de slaapkamer op te bergen. Vraag me niet waarom, maar dat was een (misschien wel ergens beschreven) regel. Vandaag de dag gaan we voor gemak en liggen deze zaken ‘gewoon’ in de keuken.

3 Esthetiek
Kun je genieten van je spullen? Wij hebben bv een schilderij wat speciaal voor ons is geschilderd. Elke keer als ik naar het schilderij kijk, word ik blij. Schaf je spullen aan omdat ze mooi zijn? Schaf je spullen aan die je voor meer gebruiksdoeleinden kunt gebruiken?

4 Geloofwaardigheid of vertrouwen
Hoeveel vertrouwen heb je in je spullen? Hoe lang kun je je spullen gebruiken? Heb je kleding wat onder fast-fashion valt? Check je wel eens of de informatie waar een bedrijf mee adverteert overeenkomt met de werkelijkheid?

5 Vindbaarheid
Heeft alles een eigen plaats in huis? Onze handschoenen liggen in de kast in de hal en handdoeken liggen in een la in de kast in de badkamer. Zo grijpen we nooit mis.

6 Bruikbaarheid
Zijn je spullen bruikbaar op het moment dat je ze nodig hebt? Oftewel is de schaar scherp genoeg en kun je met elk mes je groente snijden?

7 Nut
Zijn je spullen in je huis nuttig? Is de stoel in huis alleen maar mooi of kun je er ook lekker op zitten? Nu zijn nut en noodzaak van spullen heel persoonlijk. Een stoel die niet lekker zit kan wel een statement piece voor de ruimte betekenen. Het is maar net wat je zelf belangrijk vindt.

Deze vragen kun je je bij de aanschaf van elk item stellen. Denk je er bv over na om een auto aan te schaffen, dan zou je je kunnen afvragen wat jouw user-experience is van een auto. Waarom koop je een auto? Heeft een auto toegevoegde waarde omdat je denkt veel kilometers te gaan maken? Vindbaarheid: kun je dichtbij huis parkeren of is er alleen maar plek drie straten verderop?

Tja, bewuste keuzes maken, het blijft een dingetje. De reclame jongens en meisjes weten (door onderzoek) exact hoe ze je over de streep moeten trekken.

Ik wens jullie veel wijsheid bij jullie volgende (grote) aanschaf.
Voor nu een goed weekend. MJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s