Kleiner wonen betekent in de regel dat je minder spullen in je huis kwijt kunt.
We zetten in ons huis dan ook in principe alleen maar spullen waarvan we denken dat we die echt nodig hebben.
Op die manier is alles te overzien en makkelijk schoon te houden. Geheel in de stijl van Marie Kondo heeft alles een eigen plaats gekregen.
Vandaag neem ik de kasten en verlichting onder de loep.
Kasten:
Voor een ‘cleane’ look heb ik in de hal gekozen voor een grote garderobe kast waarin niet alleen alle jassen, schoenen, handschoenen en sjaals opgeruimd zijn, maar ook een lade zit voor zonnebrillen, sleutels, vouwtasjes en parkeerkaarten.
Aan de rechterkant is ruimte voor de jassen van gasten. We hebben verder gekozen voor de hoogste afmeting zodat we bovenin op een plank extra bergruimte hebben gecreëerd.
Met hetzelfde principe hebben we ook de kasten op de slaapkamers ingedeeld. Voor de spullen die we gebruiken moet er plek zijn, het overtollige kunnen we simpelweg niet meer bewaren.
Dat we goed bezig zijn, blijkt wel uit het feit dat we nog steeds kastruimte over hebben ondanks dat we kleiner zijn gaan wonen. En ja, dat zou ik ook graag zo willen houden.
Een laatste aspect wat ik in dit artikel nog zou willen noemen zijn opbergsystemen.
Woonwarenhuizen hebben ze in alle soorten en maten, van canvas tot plexiglas. Natuurlijk is het leuk om (zeker bij nieuwe kasten) passende bakjes te hebben die precies in de lades passen.
Ik heb dit opgelost met schoenendozen en andere kartonnen doosjes. Bij het wisselen van seizoenen maak ik mijn schoenen schoon, poets ze en bewaar ze tot het volgende seizoen in de doos.
Aangezien ik nu onderin mijn kasten genoeg ruimte heb voor al mijn schoenen, bleven de dozen over. En die hebben nu een nieuwe bestemming gekregen als opberger voor bv schoonmaakdoekjes.
De deksels van de dozen gebruik ik voor spullen die wat meer achter in de kast staan. Op het deksel trek ik ze gemakkelijk naar voren.
Verlichting:
In de binnenhuisarchitectuur heeft verlichting een aparte plek. Als je een huis gaat inrichten zou er ook altijd een apart verlichtingsplan moeten komen (zo heb ik het tenminste geleerd)
Ons huis was voorzien van enkele inbouwspots en de vorige bewoner had een paar lampjes laten hangen.
Ideaal zou je denken, ware het niet dat de de verlichting links en rechts van bv onze eettafel ‘hangt’ maar er niet boven.
Hetzelfde geldt voor de keuken. De spots hangen tussen het kookeiland en de kastenwand. Als ik verlichting nodig heb op het werkblad zal ik de afzuigkap aan moeten zetten, maar dan heb ik verlichting boven de pannen en nog steeds niet boven het werkblad.
Hier moeten we dus iets anders voor bedenken, maar dat zal gemakkelijker gaan als we weer normaal naar een winkel kunnen gaan.
Voor verlichting in de woonkamer kiezen we voor een paar statement pieces zoals men dat dan noemt.

Zolang de winkels nog steeds niet ‘normaal’ geopend zijn ligt de verder inrichting van ons huis stil. Ik weet dat we hier langer zullen wonen, maar het zou ook fijn zijn om het huis in te kunnen richten zoals wij dat graag willen.
Ik wens jullie alvast een goed weekend. MJ
Link van de lamp:
https://dutchhomedesign.eu/portfolio_page/eichholtz-wand-lamp-windolf-eric-kuster-stijl-goud/