Geen geld meer uitgeven aan…

.. diverse zaken waarvan je logischerwijs zou kunnen weten dat het je niks brengt.
In dit artikel bespreek ik tien items om geen geld meer aan uit te geven.

1. Fast fashion wat maar 1 seizoen meegaat.
Ga je kleding of schoenen shoppen, verdiep je vantevoren eens in merken die erom bekend staan dat ze duurzame collecties produceren. En met duurzaam bedoel ik dat het bedrijf oog heeft voor o.a. het milieu, juiste betaling voor de mensen in het atelier in lagelonenlanden, inclusiviteit etc. 
Verdiep je ook eens in de materialen waar de collecties van gemaakt worden. je zult zien dat er meer te koop is dan je denkt. 

2. Rood vlees
Eigenlijk zou de kop eigenlijk moeten gelden voor vlees in het algemeen. We hebben ongetwijfeld allemaal wel eens de beelden gezien hoe het in slachthuizen gesteld is met het dierenwelzijn/leed. Bovendien is er voor een stukje rood vlees tussen 650 en 1500 liter water benodigd.

3. Sportschoolabonnement
Hier kan ik helemaal in meegaan. De yogalessen die je in een sportschool volgt, zou je prima kunnen volgen via een video op YouTube.
Heb je meer met een workout op apparaten, kijk dan eens of je (tweedehands) een loopband, gewichtjes of een hometrainer kunt aanschaffen.

4. Magische kleding
Je kent het wel, in reclames of op folders zie je de mooiste kleding getoond door modellen met de zogenaamd juiste maten en gestyled met de mooiste sieraden.
Laat je niet verblinden door de reclame en marketingpraatjes die erbij verteld wordt. Vaak doe je deze magische kleding maar één keer aan en blijft het vervolgens in de kast hangen.

5. Duur huis huren in een wijk waarvan men zegt dat je daar gezien moet worden.
Oftewel, wie houd je voor de gek? Ik snap dat het aantrekkelijk is om in een hotspot van een grote stad te wonen en dat je daar veel voor over hebt. Ik ben van mening dat je beter bij jezelf kunt blijven. Het is niet gezegd dat de mensen voor wie je in die wijk wilt wonen, daar voor altijd blijven wonen. Er komt een moment dat ze weer verdergaan en dan woon jij nog steeds in die te dure woning.

6. Vrienden die je weinig ziet maar je geld opdrinken met dure cocktails.
Het klassieke voorbeeld van elkaar na lange tijd weer ontmoeten. Een collega vertelde me ooit eens dat ze met ‘vrienden’ ergens iets gingen drinken. Als mijn collega aan de beurt was om een rondje te halen bestelden hun vrienden dure cocktails en als de vrienden een rondje gingen halen hielde ze het bij water.

7. Ongedragen sieraden
Op plaatjes lijken ze vaak prachtig en chique, maar eenmaal in je bezit blijkt het nog net geen prul en worden de kettingen en armbanden in een box opgeborgen om er vervolgens zelden meer uitgehaald te worden.

8. Ontbijt buiten de deur
Ontbijten buiten de deur kan belachelijk duur uitvallen. Vaak is het een vanaf prijs en kun je je ontbijt uitbreiden met allerlei lekkernijen. En voordat je het weet zit je op een fors bedrag per persoon voor enkele belegde broodjes, een glaasje sap en een kopje thee.

9. Designer make-up
Wat een geweldige make-up, mooie verpakkingen en een uitgekiende marketing. Vergeet daarbij ook niet de invloed van youtubers die de make-up gratis krijgen en betaald worden om het aan te prijzen. Jij als consument wordt op deze manier overgehaald om de vaak peperdure make-up aan te schaffen. Ik kan je uit eigen ervaring zeggen dat de concealer van de Hema net zo goed is.

10. Aanbiedingen per e mail
Je kent ze vast wel. Je hebt je aangemeld voor de nieuwsbrief van een bedrijf en regelmatig krijg je aanbiedingen voor bv stedentrips, vakantie of hebbedingetjes.
Vaak geldt voor korte vakanties een ‘vanaf’ prijs, wat wil zeggen dat er nog diverse kosten bij komen.
In het ergste geval schrijf je in op een aanbieding en worden de spullen nooit geleverd.

En zo zullen er altijd items blijven waarvan je achteraf denkt: had ik hier maar geen geld aan uitgegeven. Soms leer je ervan, soms is de verleiding toch te groot.

Ik wens jullie alvast een goed weekend. MJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s