Kleine luxes (1)

die ook nog passen bij de minimalistische gedachte.
Als je je leven enigszins minimalistisch ingericht hebt, je kledingvoorraad geminimaliseerd tot een capsule wardrobe en andere stappen hebt genomen, herken je het vast wel. Het moment waarop je denkt: is dit het? Mijn huis is ontdaan van overtollige spullen en wat nu?  Erger nog: op plekken waar je zo je best op hebt gedaan om het daar rommelvrij te maken, sluipt langzamerhand weer allerlei kleine rommeltjes terug. Hoe dan? Voordat je het weet is juist die plek weer een vergaarbak voor sleutels, haarspeldjes en andere kleine dingetjes. Je kunt er een schoteltje of bakje neerzetten, maar voor je gevoel is dat niet minimalistisch. Zucht.
Een ander punt waar je tegenaan kunt lopen is het gevoel dat je een bepaalde “luxe” mist.
Minimalisme is natuurlijk voor iedereen anders. De één “ontspult” het huis en doet bijna alles weg, de ander kan niet zonder b.v. een prachtig schilderij.
Met de volgende tips voel je toch een beetje de kleine luxe en past ook nog eens binnen jouw eigen ideeën over minimalisme.
1. Gebruik verse kruiden. Ik kan persoonlijk genieten van de geur van verse basilicum. Als ik in de weekplanning zie dat ik vaker basilicum nodig zal hebben, koop ik een potje verse kruiden. Heerlijk op de vensterbank zodat ik er maar raak de blaadjes uit kan knippen. Heb je meer ruimte, dan kun je overwegen om meerdere kruiden te kweken. Staat ook nog eens decoratief.
2. Gebruik echt citrusfruit in een gerecht, in plaats van sap uit een (plastic) flesje. Ik snap het gemak van zo’n flesje, maar er gaat niks boven versgeperst sap. Vaak moet je ook nog wel de rasp gebruiken van een limoen of citroen. Heb je een halve vrucht over, snij er schijfjes van en doe die in een kan water.Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is pexels-photo-952360.jpeg

3. Buiten eten aan een mooi gedekte tafel. Dek de tafel met een mooi kleed, gebruik stoffen servetten en waan je op vakantie.

4. Koop een mooie pyjama. Dat geeft net wat meer cachet dan een oud t-shirt.
5. Trakteer jezelf eens op een mooi magazine. Doe inspiratie op qua kleding, make-up en dagjes uit. Geniet van de mooie foto’s. Eventueel kun je de plaatjes later gebruiken voor bv een lookbook, waar je je inspiratie voor een capsule wardrobe in noteert.
6. Zorg dat je altijd iets van nootjes of pinda’s in huis hebt. Zo voorkom je dat je met honger boodschappen gaat doen en gevoelig bent voor impulsaankopen.
7. Zorg dat je altijd lekkere smaakmakers (ketjap, hoisinsaus, mosterd, diverse kruiden) in huis hebt om een lekkere maaltijd te koken. Natuurlijk is het raadzaam om ook andere ingrediënten in huis (diepvries, houdbaar) te hebben, zodat je niet bij onverwacht bezoek de deur uit hoeft om boodschappen te doen.
8. Een ultieme tip voor kleine luxe is een kleermaker opzoeken en kleding op maat te laten maken. Niks fijners dan je favoriete spijkerboek die perfect zit of dat mooie colbert die eigenlijk net iets te wijd zat, perfect aan te laten sluiten.
9. Een voorraadje van je favoriete voorwerp. Dit kan van alles zijn, voor mij is dat bijvoorbeeld vulling voor mijn Swarovski pen. Ik kreeg een paar jaar geleden een prachtige rose-gold pen van Swarovski cadeau. Via internet bestel ik nieuwe vullingen en dan bestel ik meteen een stuk of vier.
Ik kan met één vulling ongeveer drie maanden schrijven, dus als ik bestel heb ik meteen genoeg voor een jaar.
10. Zorg voor in ieder geval een schone, opgeruimde plaats in huis. Zoals ik in de inleiding al aangaf sluipen grotere of kleine rommeltjes toch je huis weer in. Probeer in dat geval op die plekken waar die items terechtkomen, iets te verzinnen om die plek schoon en opgeruimd te houden. Kijk tussen je spullen of er iets geschikts is om die daar neer te zetten. Liggen er bv vaak sieraden, dan kan een schoteltje uitkomst bieden, pennen en potloden kunnen in een glas,enz.
Ik denk dat als je als minimalist vanzelf creatief wordt in het verzinnen van oplossingen.
Dit is deel 1 van 2 met tips voor kleine luxes die je leven als minimalist net even leuker in gezelliger kunnen maken.
Voor nu een goed weekend. MJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s