Elektrisch rijden

Het is zover, wij hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk konden

wij onze (100%)  elektrische auto ophalen.

Het is echt even wennen als je altijd een benzine/diesel auto gewend bent. Door een lagere actieradius dan een benzine/diesel auto, zul je bewust moeten omgaan met het gebruik. Is de auto opgeladen en kan ik vandaag b.v. naar Rotterdam? Nu heb je allerlei slimme apps voor de mobiele telefoon met informatie over alle laadstations in Nederland, maar ook via de boordcomputer heb je real-time info op het scherm. Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is pexels-photo-110844.jpeg

Waarom hebben wij gekozen voor een elektrische auto?


Vaste kosten
: Minder bijtelling in de lease. Wij gaan van 22% naar 8% bijtelling. Dat is nogal een verschil.  Wij betalen geen wegenbelasting (ondanks dat deze auto 300 kilo zwaarder is dan onze vorige), een elektromotor is minder onderhoudsgevoelig en een volle batterij kost ons minder dan 7,50.
Laden: De gemeente Enschede heeft op veel plaatsen in de gemeente laadpalen geplaatst. Wij hebben het voordeel dat er tegenover onze straat 2 palen geplaatst zijn. Bovendien zijn bij veel gemeentelijke parkings enkele plaatsen gereserveerd voor elektrische auto’s en voorzien van een laadpaal. Op het moment dat de accu’s vol zijn krijg je via de app een melding en kun je de auto verplaatsen. 
Geen uitstoot: Tijdens het rijden veroorzaak je geen uitstoot van CO2. Wij hebben een auto met een motor uit de nieuwe generatie, dat wil zeggen  tijdens het remmen wordt energie teruggegeven aan de batterij.
Actieradius: De eerste auto’s met een elektrische motor konden amper 50 kilometer elektrisch rijden. De nieuwe generatie auto’s komen inmiddels een stuk verder.
De auto die wij nu hebben heeft een actieradius van 449 kilometer. Wij gaan zelf uit van ongeveer 400 kilometer, maar net als met verbrandingsmotoren (waarbij je bij lage snelheden minder brandstof verbruikt) kun je ook elektrisch redelijk zuinig rijden. Het gebruik van de airco is ook van invloed op de actieradius: elke keer dat je de airco inschakelt gaat er 30 kilometer van het totaal af.

Nadelen:
Banden: Door de elektromotor kun je zeer snel optrekken. Dat heeft echter een nadelig effect op het profiel van de banden. Veel nieuwe elektrische rijders zijn na een maand of acht toe aan vervanging van de banden.

Geen laadmogelijkheid thuis: Dan ben je toch gebonden aan (snel)laden bij de benzinestations. Dat kost je al snel 20 minuten extra op de reistijd als je al het geluk hebt om te kunnen snelladen. 

Niet alle gemeenten in Nederland hebben in woonwijken of op strategische punten laadpalen geplaatst. Mocht je willen kiezen voor een elektrische auto informeer je dan vantevoren bij de gemeente. 

Ik wens jullie alvast een goed weekend. MJ

2 gedachtes over “Elektrisch rijden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s