‘Weg ermee’

Voor de titel van dit artikel heb ik gekozen voor de titel van het boek

van Dennis Storm.
Een poosje geleden heb ik dit boek geluisterd. Het gaat over de persoonlijke zoektocht naar een minimalistisch bestaan.
Dennis Storm (je zou hem nog kunnen kennen van televisieprogramma’s) reisde voor zijn programma’s over de hele wereld. Op zijn reizen nam hij alleen zijn persoonlijke spullen mee en leefde vooral in hotels.
Gaandeweg begon hij zich te beseffen dat hij het leven uit een koffer met alleen het hoogstnoodzakelijke en in kamers met weinig prikkels als zijn ideale way of living ging zien.
Hij bedacht dat je in een hotel niet wordt gehinderd door werkjes als opruimen, afwassen e.d, je hebt alleen het meest essentiële.
Hij wilde thuis ook gaan leven alsof je op reis bent, leven met alleen de belangrijkste spullen en kleding. Alleen op deze manier kon hij de rust vinden die hij in hotelkamers ook vond.

Hij ging  ging radicaal opruimen en stevig afscheid nemen van spullen. Gaandeweg het proces ging hij zich steeds vaker vragen stellen als: waarom bezitten we zoveel spullen? Waarom hebben we bepaalde items eigenlijk in huis gehaald terwijl we dit misschien ook wel konden lenen.Misschien zou je een leuker mens voor je familie en vrienden worden als je meer  aandacht voor ze hebt en niet voor je spullen hoeft te zorgen.
Zou kleiner wonen een oplossing zijn?

Dennis Storm is er echter wel van overtuigd dat minimalisme niet gaat  over gierig zijn met betrekking tot beslissingen die je gezondheid verbeteren. Koop een fijne fiets waarmee je fluitend naar je naar je werk gaat i.p.v een oud barrel waar je je op kapot fietst. Dan heb je s avonds nog fut om lekker te gaan sporten.

Zijn tips om een  opgeruimd huis, opgeruimd en netjes te houden:
– Geef alles een vaste plek, direct en niet een uur later.
– Na het opruimen niks meer je huis inslepen.
– Zwicht niet voor de uitdrukking:  geen geld, iets wat goedkoop is of in de aanbieding nemen we graag mee ongeacht of we iets nodig hebben.
– Aanbiedingen 2 voor 1 of outletverkoop.
–  Komt er af en toe een grote groep eters, leen dan servies e.d. Bewaar niet alles voor het geval dat.
– Pak je kind een teveel aan speelgoed af,  een kind hoeft geen grote hoeveelheden speelgoed te hebben.

Minimaliseren is een proces van lange duur, misschien wel voor altijd.
Het boek lezen of luisteren kost je maar twee uur. Minimalisme wordt op een duidelijk en simpele manier uitgelegd, zonder drammerig te worden. Het is geen wet, het kan voor iedereen anders zijn. Gemene deler is dat de rust terugkomt en overzicht.
Minimalisme is voor de schrijver een way of living geworden. Door zijn reizen besefte hij dat je maar weinig nodig hebt om te leven en ging zich afvragen hoe hij dat thuis kon bereiken. Uiteindelijk heeft hij het minimalisme omarmt.

Ik wens jullie alvast een fijn weekend. MJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s