Minimalisme en werken

Gaan werken en minimalisme samen?
Sinds vorig jaar mei heb ik een baan naast mijn blog.
Superleuke baan als secretaris, waarbij ik een contract voor een jaar kreeg. De baan voorziet in een vast inkomen en bovendien heb je met een baan een geregelder leven met een vaste weekindeling. (ondanks mijn 16 uur)
Eenmaal in de flow van mijn baan, begon ik mij langzamerhand de vraag te stellen hoe mijn baan en mijn normen en waarden qua minimalisme te combineren zijn.

Ik minimaliseer zelfs de spullen die ik meeneem:
Ik probeer zo weinig mogelijk/ het hoogstnoodzakelijke mee te nemen. Behalve een laptoptas met laptop en mobiele telefoon (in bruikleen van mijn werkgever), neem ik ook een tas mee met mijn persoonlijke spullen en mijn lunch (voor zover dat nodig is).
Op kantoor drinken we koffie, thee en soep in glazen en mokken. Ook dat past prima in mijn normen en waarden.
Waar ik wel rekening mee moest houden toen ik met mijn baan begon, was mijn kleding. Ik moet als secretaris toch representatief zijn en dan kun je niet op je werk verschijnen in een simpel t-shirt. Ik heb voor mijn capsule wardrobe rekening moeten houden met items die geschikt zijn voor mijn baan. Voor de goede orde: mijn capsule wardrobe blijft op maximaal 33 items.
Dat geldt ook voor mijn schoenen en make-up. Op die fronten moest ik ook investeren. Uiteindelijk heb ik nu dus net even meer spullen dan zonder baan.

Mijn boodschappen laat ik bezorgen. (hoewel het eerste motief om alles te laten bezorgen niet mijn baan, maar mijn gezondheid was.)
De plastic verpakkingen die gebruikt worden komen niet goed overeen met mijn ‘less plastic’ lifestyle. Daar staat tegenover dat ik de grote plastic tassen hergebruik. Ik spaar er bv. mijn kleding in die ik doneer, lege statiegeldflessen en de shirts die ik kan verknippen tot poetsdoeken.
De verpakkingen van de boodschappen gaan in de zak voor recycling.
Verder gebruikt Albert Heijn klapkratten en kartonnen tasjes. De kratten geef ik een week later weer mee (statiegeld) en de kartonnen tasjes gaan bij het papierafval.

Vervoer:
Mijn standplaats is volgens de navigatie 35  minuten rijden (29 km), maar met het huidige verkeersaanbod wordt dat gemakkelijk drie kwartier. Ik pak hiervoor de auto. Volgens de app van het openbaar vervoer (er is geen station in de plaats waar ik werk) moet ik rekening houden met een reistijd tussen anderhalf en ruim twee uur. Dat wordt mij echt te gek. Op de fiets gaat het zeker niet lukken in een acceptabele tijd. Mijn uren zijn verdeeld over drie dagen en pre Corona werkte ik 1 ochtend thuis. In een week met weinig afspraken werkte ik twee ochtenden thuis.
Nu we nog volop naar de strakke coronaregels werken, werk ik alle dagen thuis.

Met mijn minimalistische kijk wil ik het op alle fronten perfect doen, maar soms is goed ook genoeg. Net als met het proces van minimaliseren, geldt voor elk stap dat je er bewust mee omgaat.
Zolang je bewuste keuzes maakt, denk je ook na over de gevolgen.

Ik wens jullie een goed weekend. MJ

2 gedachtes over “Minimalisme en werken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s