Minimalisme en ecofriendly

Een vraag die ik mezelf regelmatig stel is: Gaan minimalisme en ecofriendly leven wel samen?
Aan de hand van voorbeelden zal ik schetsen wat ik eigenlijk bedoel, want het is een lastige vraag. Een minimalist bezit het liefst zo weinig mogelijk spullen, maar met het oog op het milieu en minder afval produceren is dat niet altijd zo eenvoudig.

Voorbeeld 1: Boodschappen doen.
Als je, net als ik maar één keer per week de boodschappen doet, haal je genoeg voorraden in huis. Neem b.v. brood, koop je dat verpakt in plastic of gebruik je eigen broodzakken? Eigen broodzakken betekent extra spullen in huis hebben.
Hetzelfde geldt voor fruit en groente. Nu heb ik zelf groente- en fruitzakjes gemaakt van oude kussenslopen, maar ook dat zijn weer extra spullen in huis, maar zijn wel ecofriendly.

RICOH IMAGING
RICOH IMAGING

Voorbeeld 2: Feestje organiseren
Hierover heb ik al eens een artikel geschreven (klik HIER voor het artikel)
Mijn doelstelling was om een zo goed als plasticvrij feestje te organiseren. Daarvoor heb ik items gekocht die ik nu nog in de kast heb staan. Niet minimalistisch, wel ecofriendly.

Jamie kommen

Voorbeeld 3: Kleding en schoenen
Met de items in mijn kledingkast maak ik voor elk seizoen een capsule wardrobe. Af en toe koop ik items bij, zo heb ik dit jaar een paar sneakers gekocht, omdat de oude versleten waren. Dan zijn ze ook echt versleten en kan ik ze ook niet meer doneren.
Kleding wat kwalitatief goed is, maar beschadigd is, laat ik repareren. Schoenen waarvan de hakken afgesleten zijn, maar de rest van de schoen nog in prima staat is, laat ik nieuwe zolen onder zetten. Minimalistisch (ik koop niks bij), maar ook ecofriendly als in er komt geen afval bij.

Bovenstaande voorbeelden geven aan dat het soms kiezen is tussen twee kwaden, waarbij ik wel de opmerking zou willen maken dat een minimalistische levensstijl je min of meer dwingt om de voor jouw bewuste keuze te maken. Het is nu eind juli, Plastic Free July. Leuk om misschien eens na te denken welke bewuste keuzes je zelf kunt maken om je ecologische footprint te verkleinen.

Ik schrijf dan wel artikelen over minimaliseren of een meer ecofriendly leven, maar ook ik loop nog met vragen of ik de juiste keuzes maak.

Ik wens jullie alvast een goed weekend. MJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s