Plastic Free July 2020

Vorige week zag ik op een bill-board de aankondiging van een nieuwe app,
‘My Little plastic Footprint’app. Hoe leuk is dat in het kader van Plastic Free July 2020.
Eenmaal thuis heb ik deze app op mijn I-pad gezet (vanwege de ruimte die de app in beslag neemt van 86 MB).

De app is ontwikkeld door de Plastic Soup Foundation in samenwerking met o.a EA (expert op het gebied van data en gamification), een reclamebureau in Spanje en Ocean recovery Alliance en geeft tips over hoe je je plastic voetafdruk kunt verkleinen door alternatieven te geven voor plastic producten.

Net als in dit blog al vaker is beschreven gebruiken wij teveel plastic. Meer dan 80 % van het plastic in de oceanen komt van het land en 50% van het plastic dat wij gebruiken wordt binnen 20 minuten weggegooid. (bron: MLPF app).

Hoe werkt de app?
MLPF 4
Na het aanmaken van een account (waarbij je kunt aangeven welke soort plastic je niet meer gebruikt), kom je in een (kleurrijk) scherm met zes mogelijkheden:
Badkamer, Keuken, Vrije tijd, Reizen, Tuin en huis.
MLPF 2
Klik je op één van de mogelijkheden (bv Badkamer) dan krijg je op het scherm diverse onderdelen te zien van plastic artikelen. Klik je bv op contactlenzen dan volgt er een beschrijving  (“Veel mensen weten niet dat contactlenzen van plastic zijn gemaakt en sommige spoelen ze zelfs door de wc”) Swipe vervolgens naar rechts, dan volgt er een alternatief met de mogelijkheid om de actie op jouw To-Do lijstje te zetten.
MLPF 3 Ondanks dat ik me al een paar jaar bezighoud met minder afval en minder plastic kan ik ook weer leren van deze app.
Zo heb ik  o.a. de volgende items op mijn To-Do-lijstje staan:
Oordopjes, Zonnebrandcreme, Kauwgom en Poepzakjes voor de hond.

Verder is het een heel herkenbaar verhaal. Veel van de oplossingen om plastic afval te reduceren heb ik in de afgelopen jaren al in mijn artikelen beschreven. Deze app gaat echter ook nog een stapje verder zoals een oplossing voor bijvoorbeeld het wasmachinefilter. Tijdens het wassen komen er microvezels in het afvalwater terecht en deze zorgen voor vervuiling van de waterwegen en uiteindelijk de oceanen.

De ontwikkelaars hebben de PMI bedacht, de Plastic Mass Index, een manier om te berekenen hoe groot jouw plastic voetafdruk nu is. Hoe lager je PMI, hoe minder je vervuilt. Elke actie die je kunt afvinken zorgt voor een lagere PMI.

Als extra kun je een quiz spelen om te kijken hoeveel kennis je hebt van het  minderen van plastic afval en de stand van zaken in en op de wereld.

De app is te vinden in de App Store en Google play en is gratis.

Succes en alvast een goed weekend. MJ

Een gedachte over “Plastic Free July 2020

  1. Pingback: Nog een keer aandacht voor… | Miss Jackyz Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s