Geldzaken (2)

In mei schreef ik een artikel over (vaak éénmalig)  geluk dat je ervaart als je spullen aanschaft met bijvoorbeeld een creditcard. Op het moment dat je het item in huis hebt, begint het afbetalen van het bedrag dat je creditcardmaatschappij van jouw rekening afschrijft. Mocht je vaker met de creditcard betalen, dan volgen de bedragen die terugbetaald moeten worden elkaar snel op. Houd je dan nog overzicht op je geldzaken?
Betaal je de bedragen in één keer terug of in termijnen? Weet je hoeveel je extra betaalt aan rente en andere kosten?
Houd je sowieso bij wat en hoeveel er elke maand van jouw rekening wordt afgeschreven?
Aan het begin van het nieuwe jaar maak ik altijd een overzichtje met alle betalingen die wij de laatste maanden van het afgelopen jaar hebben gedaan. Daarnaast zet ik een lijstje met de vaste lasten voor het nieuwe jaar en check ik onze rekening of er nieuwe vaste lasten bijgekomen zijn. Abonnementen waar we geen of weinig gebruik van maken zeggen we dan op. Zo weten we niet alleen welk bedrag we vast kunnen sparen, maar ook hoeveel we op de rekening laten staan voor incidentele uitgaven zoals bijvoorbeeld een uitgave per creditcard.
Hoe je je financiën ook regelt, in dit artikel wil ik jullie deelgenoot maken van enkele geldweetjes:
* Kinderen zijn duur. Ja, kinderen zijn inderdaad duur. Het Nibud heeft berekend dat een kind tot 12 jaar ruim € 50.000 kost. (dat is € 4.320 per jaar)
Kinderen van 12 tot 18 jaar kosten gemiddeld € 30.000, wat neerkomt op € 4766 per jaar.
( https://ffp.nl/consument/life-events/kinderen/kosten-van-een-kind/ )
* Investeer met name in opleiding en gezondheid. Zonder goede opleiding geen goede baan en zonder een goede gezondheid geen fijn leven.
* Investeer niet in iets dat je niet kent. Heb je elke maand een bedrag over en wil je meer rendement uit je geld halen, ga dan investeren. Doe dit echter wel in iets dat je kent.
* Vul niet het ene gat met het andere. Heb je bijvoorbeeld een lening voor een televisie, los die dan eerst af, voordat je een nieuwe lening voor een andere afsluit. Zo houdt je overzicht in je financiële positie.
* Let op impulsaankopen. Wil je iets in huis vervangen, zoek en vergelijk eerst op internet en ga dan pas over tot aanschaf.
*Spaar voor je “oude” dag. Zet regelmatig geld opzij, waar je niet meer aankomt. Heeft het bedrijf waar je werkt bedrijfsspaarregelingen, doe hier dan aan mee.
* Kook en eet thuis. Tel maar eens op wat je uitgeeft als je elke week een paar dagen eten laten bezorgen of uit eten gaat.
* Spaar voor onvoorziene omstandigheden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als de wasmachine stukgaat.
*Zoek een passieve bron van inkomsten, zoals investeren of beleggen. Heb je dit nog nooit eerder gedaan, informeer jezelf goed, zodat je weet waar je aan begint. Ga niet alleen maar af op de grote winsten die mensen claimen. Vaak is er een periode van verlies aan vooraf gegaan.

Dit waren de tips voor deze keer.
Blijf (financieel) gezond en alvast een goed weekend. MJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s