Digitaal ontspullen

Na alle inspanningen van overbodige spullen opruimen
is het nu tijd om eens te kijken hoe we digitaal onze ‘spullen’ kunnen opruimen oftewel ontspullen.
En neem van mij aan: je hebt meer troep dan je denkt.
Misschien heb je wel eens de melding op je telefoon gezien: I-cloud opslag bijna vol.Het makkelijkste is dan om een paar foto’s te verwijderen en je kunt weer verder. In het uiterste geval verwijder je een paar apps die je toch niet gebruikt et voila!
Toch is het zinvol om een keer tijd vrij te maken en eens goed op te ruimen.
Neem hier wel de tijd voor, het is een tijdrovende klus.
Laptop/ telefoon, Ipad
Loop alle apps bij langs en verwijder alvast de apps die je zelden of nooit gebruikt. Spelletjes ‘vreten’ opslagruimte en batterijvermogen. Speel je ze niet meer, verwijder ze dan.
Zet de foto’s in mapjes op een externe harde schijf of in de cloud. Voor een klein bedrag kun je extra opslagruimte kopen en kun je altijd je favoriete foto’s bekijken. Zelf gebruik ik een externe harde schijf van Seagate met 1 Tb ruimte.
Heb je een app voor pasjes en klantenkaarten, loop daar ook even doorheen en verwijder de pasjes die je niet meer gebruikt. Hetzelfde geldt voor instapkaarten van de NS of vliegvakantie.
Luister je boeken via een app of lees je boeken? Verwijder dan de boeken die je al hebt gelezen.
Het wordt overzichtelijker als alles geclusterd staat, zet muziek b.v. in de Spotify-app en documenten in de Dropbox app.
Werk je veel met een laptop? Check ook het bureaublad.
imac-ipad-computer-tablet-39578.jpeg

Foto door Pixabay op Pexels.com

Social media
Weet je nog op welke social media kanalen je overal een account hebt aangemaakt? Heb je voor al deze kanalen hetzelfde e-mailadres gebruikt? Weet je de wachtwoorden nog?
Loop dan al deze accounts langs en stel jezelf vragen:
Gebruik ik Facebook/ Twitter/ Instagram/Snapchat/Bloglovin/Pinterest etc. allemaal nog wel? Passen de volgers of de te volgen accounts nog bij mij? (misschien is een account al jaren oud, was je nog vrijgezel en had je nog geen kinderen)
Ontvolg de mensen waar je geen interactie meer mee hebt. Vind je het kanaal nog leuk om te houden, gebruik ‘m dan regelmatig, anders kun je beter opzeggen.
pexels-photo-267350.jpeg

Foto door Pixabay op Pexels.com

Externe harde schijf/ USB sticks
Gebruik je een externe harde schijf voor de opslag van data?
Check de schijf dan eens op informatie en kijk of dit nog actueel is. Een belastingaangifte van 12 jaar geleden kan er met bijlagen wel vanaf.
Heb je net als ik bijna alle foto’s  (filmpjes) erop staan, zet deze dan netjes in mapjes, zodat je de beelden van die leuke vakantie in 2015 nog eens terug kunt kijken.

Data in de cloud/ I-cloud
Heb je veel databestanden in de cloud staan? Loop dan ook deze ruimte eens door en verwijder wat je niet meer gebruikt of al oud is.
Accounts op internet
Een paar jaar geleden was ik werkzoekende en als werkzoekende maak je bij b.v. uitzendbureau’s een profiel aan en laat je je cv achter. Toen ik vorig jaar werd aangenomen waren die accounts niet meer nodig en konden worden opgezegd.
Heb jij je ook overal en nergens aangemeld en zijn de accounts inmiddels inactief, verwijder ze dan.
Dropboxaccount
Ik noemde Dropbox al eerder, gebruik je deze opslagmogelijkheid nog? Of juist heel veel? Loop dan de mapjes eens bij langs en delete wat al oud is of waarvan je ooit hebt gedacht dat je het moest bewaren.
Google drive
Werk je hier veel mee? Kijk dan wat je wilt bewaren, de rest kan weg.
E-mail
Zeg eens eerlijk: hoeveel e-mailaccounts heb je? Welke gebruik je het meest? Heb je veel in aparte mapjes gezet om te bewaren? Waarom bewaar je die mailtjes?
Loop alle mapjes eens door en beslis wat weg kan. Als alles opgeschoond is, probeer vervuiling te voorkomen. Bekijk nieuwe mailtjes zo snel mogelijk, handel ze meteen af/beantwoord ze en gooi ze dan direct weg.
Heb je abonnementen op nieuwsbrieven?  Zet ze stop om vervuiling te voorkomen.
Map reclame:  Schoon de map op en laat steeds minder toe.
Blog/website
Heb je een blog of website? Kijk dan eens kritisch naar de artikelen. Zijn de artikelen uit de begintijd nog actueel?  Vraag jezelf af of je ze wilt laten staan.
Het is echt even een klus om alles op te ruimen, maar je gaat er echt plezier van hebben als je alles opgeruimd heb.
Voordelen van deze opruimsessie:
– je hebt meer overzicht in jouw digitale wereld.
– minder informatie is beter te beveiligen.
– Meer in de cloud zetten maakt je onafhankelijk van apparaten. Wordt je laptop gestolen? Koop een nieuw apparaat en je kunt verder werken.
Ik wens jullie alvast een goed weekend.MJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s