No spend month

Op 24 januari j.l. schreef ik een artikel over de Low Buy Challenge,
een jaar challenge waarbij je jezelf uitdaagt om een jaar lang geen kleding, decoratie-items e.d. aan te schaffen en voor je huishouding alleen het meest noodzakelijke.
Ik ben wel benieuwd wie het leuk vindt om hier aan mee te doen.
Wil je wel besparen, maar vind je de termijn van een jaar te lang, dan heb ik enkele ideetjes voor een ‘no spend month’. Een maand is beter te overzien en te behappen.
Mocht je een maand prima volhouden, dan kun je jezelf altijd uitdagen om de maand uit te breiden naar bijv een kwartaal.
Hier zijn wat tips om te besparen of jouw uitgaven:
– Haal je regelmatig een kop koffie bij een leuke koffiezaak en haal je voor het gemak ook meteen iets lekkers erbij? Probeer dan eens of je de snack kunt laten liggen. Zo bespaar je per dag al gauw € 3,75. Per week € 18,75. Toch een mooi bedrag.
– Deze tip heb ik ook beschreven in de Low Buy Challenge: koop alleen maar persoonlijke verzorgingsproducten als er een flesje leeg is. De winkelopeningstijden zijn zo ruim, dat je altijd op het laatste moment nog een flesje shampoo kunt gaan halen.
– Bovenstaande tip geldt ook voor make-up. Kijk je veel op Instagram voor inspiratie, probeer je  dan niet teveel te laten beïnvloeden. Denk er altijd aan dat bloggers en influencers betaald worden om producten aan te prijzen. Je hoeft niet de laatste dure make-up aan te schaffen. Kijk eens wat je in jouw voorraad hebt om een look mee te maken. Misschien is het niet dezelfde kleur roze, maar is dat erg?
– Nieuwe producten voor de dagelijkse maaltijden. Regelmatig worden er nieuwe producten op de markt gebracht met een prachtige marketing eromheen. Onthoud dat je het niet altijd nodig hebt en je vaak wel een soortgelijk product in de kast hebt staan. Een nieuwe soort muesli? Check de ingrediënten en kijk of je aan je ‘eigen’ muesli iets kunt toevoegen zodat het dan min of meer lijkt op het nieuwe product.
– Kleding. Ik ben er van overtuigd dat de meesten onder ons genoeg kleding in de kast hebben hangen om minimaal twee weken outfits mee te maken. Het zou niet zo moeilijk hoeven te zijn om een maand geen kleding te kopen.
– Kies eens een week (liefst een maand) voor huismerken in plaats van A-merken. Ik denk dat je het verschil meteen in je portemonnee merkt.
– Ben je gewend om elke dag een glas wijn bij het diner te drinken? Probeer eens of je deze gewoonte kunt veranderen naar bijv. doordeweeks een glas water bij je diner en alleen ’s weekends een glas wijn.
– Ga je vaak met de taxi of een Uber? Kijk eens of je vaker de fiets kunt pakken, misschien rijdt er op jouw traject een bus of metro. Bedenk of het voor jou noodzaak is of pure luxe.
– Als laatste tip zou ik jullie willen meegeven: trek je niet teveel aan van de verkooppraatjes van met name Youtubers. Zij worden betaald om deze producten aan te prijzen en krijgen deze producten vaak gratis.
Zie deze maand als test: kun je deze maand zonder bovenstaande producten (er zijn ongetwijfeld veel meer), dan zou je kunnen proberen of je de maand erna ook de extraatjes kunt skippen.
Het leuke is dat je ongemerkt een leuk bedrag op je rekening overhoudt. (waarmee je dan weer iets leuks kunt gaan doen).
Ik  wens jullie een goed weekend. MJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s