Nog een keer aandacht voor…

Een plastic vrije keuken.

Op 22 april 2016 kwam onderstaande korte artikel online.
Het luidde het begin in van mijn transitie naar een plasticvrije keuken. We zijn bijna vier jaar verder, tijd voor een kleine update.
Inmiddels zijn alle plastic voorraaddozen uit de keuken verdwenen, net als de kunststof snijplanken.
We gooien spullen niet eerder weg dan dat ze volledig ‘op’ zijn. Al het andere doneren we of geven we weg. Dat betekent dan ook dat ik veel spullen uit de keuken weggeven heb. Veel van de spullen waren te mooi om weg te gooien, bovendien had ik veel Tupperware voorraaddozen. Die gaan in principe een leven lang mee.
In winkels zoals de Action en Xenos verkopen ze diverse niet-plastic keukenattributen. Daar heb ik voor nog geen euro twee houten pollepels gekocht als vervanging voor mijn oude pollepels die van ellende in twee stukken braken.

Ik merk dat ik sinds de transitie naar een non-plastic keuken veel bewuster spullen koop. (net als op andere gebieden)

Klein nadeel: als ik nu iets laat vallen is het kapot. Nu ben ik geen paniekzaaier, kapot is kapot, maar zonde is het soms wel. Zo viel er laatst een deksel kapot bij het uitruimen van de vaatwasser. Het potje bewaar ik dan wel voor bv bouillonblokjes. Deze zijn per stuk verpakt en hoeven niet luchtdicht te worden bewaard.

De boodschappen die in plastic komen pak ik in de regel meteen uit en doe ik meteen over in een glazen voorraadpot. Wetende dat kleine plasticdeeltjes in het product terechtkomen, wil ik liever dat het product zo snel mogelijk uit het plastic gehaald wordt.

Verder zie je op de foto dat er rechts een glazen pot staat met theezakjes.
Sinds een paar jaar gebruik ik alleen nog losse thee. Hiervoor gebruik ik roestvrijstalen theezeefjes.

Wat ik nooit meer gekocht heb zijn voorgesneden groentepakketten. Ik heb altijd paprika’s, courgettes, prei en wortel in huis. Die groenten snij ik dan klein voor bv. pastasaus, bami, nasi en soep.  Van de courgettes en wortel maak ik met de Spiralizer spaghetti van.

Iets anders wat ik zelden tot nooit koop, zijn koekjes. We eten al jaren geen koekjes meer en missen ze ook niet. Als we nu iets van koekjes of cake willen hebben, dan bak ik zelf wel iets.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn plastic items geen moment gemist heb. Alles wat ik nu gebruik is recyclebaar.
Ik heb het in eerder artikelen al eens genoemd, maar duurzamer leven is een way of live. Je kijkt en koopt bewuster alleen maar dat wat je echt nodig hebt of aan vervanging toe is.
_______________________________________________________________________________________________________________Artikel:

IMG_1861

Het is even een werkje, maar de keuken wordt langzaamaan plastic vrij.
Als vervanging van de plastic voorraaddozen heb ik gekozen voor glazen weckpotten.
Mooi en overzichtelijk.

_________________________________________________________________

 

 

Ik wens jullie een goed weekend. MJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s