Alle dagen thuis

Verregaande maatregelen die de overheid maandag 23 maart heeft genomen en die tot 1 juni 2020 zullen gelden, komen erop neer dat 
veel mensen aan huis gekluisterd zijn.
Veel mensen kunnen thuiswerken en dat betekent dat in heel korte tijd mensen ingewerkt worden in programma’s als Microsoft Teams om vergaderingen door te laten gaan. Daarnaast wordt er vergadert in bv. groepsapps van Whatsapp.
We zijn zo bezig met overleven en nieuw manieren van werken dat we misschien zaken uit het oog verliezen.
Ik zet ze even op een rijtje:
Thuiswerken:
– Get dressed. Is het je werkdag, doe dan ook alsof je naar je werk gaat. Volg je normale dagroutine, ontbijten, douchen en aankleden. Onderzoek heeft aangetoond dat je dan productiever bent.
– Vergader je met de app Teams van Microsoft, vervaag dan je achtergrond. Mocht iemand (die niks met de meeting te maken heeft) op de één of andere manier meekijken, dan zijn niet de waardevolle spullen te zien of bv. kinderfoto’s.
– Hoe druk je ook bent, open niet zomaar alle mailtjes. Er gaan phishingmails rond onder het mom van corona.
Kinderen:
– Werk je thuis en heb je kleine kinderen, dan wordt er meer van je gevraagd. Kijk of je een student(e)  kunt vragen om een paar uur per dag op te passen. Zo kun je in die uurtjes toch het belangrijkste klusjes afhandelen.
– Maak een vast dagritme met drie vaste eetmomenten en twee momenten voor een fruit/theemomentje. Kun je je werkzaamheden over de hele dag spreiden, probeer dan ’s avonds als de kinderen in bed liggen, nog een paar uurtjes te werken.
– Ben je op kantoor, dan ken je het fenomeen van het praatje bij de koffieautomaat. In plaats daarvan kun je even kort een spelletje met de kinderen doen.
– Heb je geen oppas en werk je als ouders beide thuis, dan zou je kunnen kiezen voor de optie 2 uur op, 2 uur af. De ene ouder werkt bv tussen 08.00 – 10.00 uur terwijl de andere ouder dan voor de kinderen zorgt.  In deze tijd kunnen je collega’s je dan bellen. Vanaf 10.00 – 12.00 uur wissel je van taak.
Boodschappen;
– Doe je zelf de boodschappen, neem dan een paar desinfecterende doekjes mee. Daarmee kun je de duwstang van het winkelwagentje schoonmaken. Scan zoveel mogelijk de boodschappen (poets dan ook de scanner)  en zet ze meteen in je tas. Na het terugbrengen van het winkelwagentje kun je de duwstang nog een keer afnemen met een doekje. De gebruikte doekjes gooi je in de afvalbak.
– Mocht je een moment kunnen plannen, bestel je boodschappen dan online. Wonen er mensen bij je in de straat die wel wat hulp kunnen gebruiken, vraag dan of je hun boodschappen meteen mee zou kunnen bestellen.
– Shop je nog online? Besef dan dat het coronavirus actief blijft op de kartonnen verpakking.
Huisdieren:
Ook huisdieren kunnen een bron van besmetting vormen.
– Dit kun je voorkomen door tijdens het uitlaten van de hond, hem/haar niet teveel te laten omgaan met andere honden.
– Aai tijdens het uitlaten van de hond geen andere honden.
– Voorkom zoveel mogelijk dat jouw hond je in het gezicht likt.
Ik hoop dat jullie allemaal 1,5 meter afstand houden om het virus niet verder te verspreiden. Hoe beter we ons nu aan de regels houden, hoe sneller we (hopenlijk) weer ons normale leventje kunnen oppakken.
Werken jullie mee? De zorgmedewerkers zijn jullie erg dankbaar. MJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s