Stikstofcrisis

De laatste maanden van 2019 stond het nieuws bol van de demonstraties. Boeren en bouwers uit heel Nederland trokken met hun materieel naar Den Haag en provinciehuizen om een uitspraak los te weken over eerlijke stikstofmetingen en voor de bouwers gold hetzelfde voor de hoeveelheid PFAS in de grond.
Heel lang stonden de burgers, die vaak overlast te verduren kregen, achter de acties van de boeren en de bouwers.
Ook de noodzaak om met zijn allen aan deze problemen te werken werd onderschreven.
Nu zijn er tal van maatregelen mogelijk om de hoeveelheid stikstof in de lucht te beperken, denk hierbij aan minder vliegreizen maken, geen of minder vlees eten, maar ook wordt elektrisch autorijden gepromoot.
Nu hebben wij zelf een proefrit gemaakt in een 100% elektrische auto en ik moet zeggen: het rijdt fantastisch. Om te voorkomen dat je met een lege accu staat, kun je een app op je telefoon zetten waarop alle laadstations in Europa staan. Zo is het zelfs mogelijk om met een paar keer snelladen op vakantie te gaan naar Italie.
Maar goed, wil je het helemaal goed doen, dan mag je best kritische vragen stellen. Zo heeft een elektrische auto misschien geen uitstoot van CO2, maar hoe zit het met de fijnstof die vrijkomt bij slijtage van de banden?
En hoe zit het met de fabricage van de elektrische auto’s? Is dat stikstofvrij? De overheid introduceerde een ‘leuke’ maatregel: op alle autosnelwegen wordt de maximum snelheid ingevoerd van 100 km per uur. Deze maatregel zou ongeveer 0,5 megaton CO2 besparen. Echter, 2020 is een schrikkeljaar, we hebben een dag meer in dit jaar. Alle fabrieken, huizen en auto’s stoten een dag langer CO2 uit en dat is de halve megaton die bespaard gaat worden door de verlaging van de maximum snelheid. Weg is de winst.
De overheid heeft op een gegeven moment de waarden voor de PFAS in de grond verhoogd (of verlaagd, het is maar hoe je het bekijkt) en daardoor konden veel bouwprojecten toch weer verder.
Voor ons als burger is er vaak geen touw meer aan vast te knopen. Ik denk dat de ernst van een schonere wereld tot heel veel mensen doorgedrongen en probeert een ieder op zijn of haar manier hier iets aan bij te dragen.
Ook bedrijven leveren hun bijdrage:
Supermarkten: hebben inmiddels ruime keuze aan vleesvervangende producten;
Vliegmaatschappijen vragen je tijdens het boeken van een vliegticket of je de CO2 vervuiling wil afkopen.
Sportploegen geven het goede voorbeeld en kiezen voor de trein in plaats van het vliegtuig. Er gebeurt al heel veel.
Uiteraard zou het meer kunnen zijn, maar voor veel mensen geldt dat elke verandering even duurt voordat het een gewoonte is/wordt.
Wordt (ongetwijfeld) vervolgd.
Ik wens jullie een goed en schoon weekend. MJ

 

2 gedachtes over “Stikstofcrisis

  1. Beste miss Jacky,
    Op mijn site heb ik een aantal links die verwijzen naar mainstream media waar men deze dingen heeft onderzocht. Het staat in de rubriek mobiliteit januari. Misschien dat je daar wat nuttige info kunt vinden.
    Vriendelijke groeten,
    Raymond Horstman

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s