Nog een keer aandacht voor…

Medicijnen die weggegooid worden.
Drie jaar geleden schreef ik een artikel over hoe er voor patiënten die in korte tijd in verschillende ziekenhuizen/verzorgingstehuizen terechtkomen, elke keer weer een nieuwe voorraad medicijnen besteld wordt.
Door diverse ziekenhuisbezoeken zag ik met eigen ogen hoe er in korte tijd heel veel medicatie (in mijn ogen onnodig) in de afvalbak belandde.  Dit ging met name om oudere mensen die redelijk vaak veel verschillende medicijnen gebruiken.
“Vaak hebben ouderen meerdere soorten medicijnen die ze meerdere keren per dag moeten slikken. Als je naar het ziekenhuis gaat, wordt er altijd gevraagd naar een lijstje van deze  middelen.
Maar wat als je met de ambulance wordt gebracht? Dan  heb je vaak geen tijd om een tasje in te pakken en alles mee te nemen.
Wat dan?
Ziekenhuizen vragen dan de medicijnenlijst op en zorgen dat je alsnog je juiste middelen krijgt. Maar als je als patiënt in twee verschillenden ziekenhuizen ligt en elk ziekenhuis gebruikte zijn eigen apotheek, heb je daar als patiënt iets over te zeggen?
Wij hebben ons destijds als familie afgevraagd wat er met de doosjes medicijnen gebeurt als de patiënt naar huis gaat of zoals bv naar een verzorgingstehuis.
Thuis staat namelijk ook nog een voorraad medicijnen.
We hebben er een keer naar gevraagd en het werd niet expliciet gezegd, maar de overtollige medicijnen worden waarschijnlijk gewoon weggegooid.
Zou dat in elk ziekenhuis het geval zijn? Ik kan me voorstellen dat pillen in een blisterverpakking die niet over code zijn, gewoon gebruikt kunnen worden.
En worden ze op een milieuvriendelijke manier verwerkt?
Een klein rondje op internet leert dat er gespecialiseerde bedrijven zijn die oude medicijnen op een verantwoorde, milieuvriendelijke manier vernietigen.
Ook via de gemeente worden oude medicijnen  ingezameld en op een milieuvriendelijke manier vernietigd.
Blijft nog over de kosten voor de zorgverzekering.   Als de kosten voor elk nieuw recept bij de zorgverzekering wordt ingediend gaat het uiteindelijk om duizelingwekkende bedragen.
Hier hebben we nog geen onderzoek naar gedaan, maar als ik hier meer over weet zal ik het melden.”
Nu ik er begin 2020 weer een artikel over schrijf heb ik op internet gekeken naar informatie.
Het eerste stukje informatie is van de KNMP.
6% van de apotheken in Nederland moet de gemeente betalen voor het (vrijwillig) inzamelen en afvoeren van medicijnafval, maar de KNMP is voorstander van een landelijke regeling voor apothekers om medicijnafval kostenvrij af te voeren. (www.knmp.nl)
Een onderzoeker in het UMC in Utrecht heeft op basis van onderzoek laten zien dat 40% van de medicijnverspilling te voorkomen is, vooral bij medicatie die voor langer gebruik verstrekt wordt.
Dit zou mogelijk zijn door kleinere standaardverpakkingen of aan kleinere hoeveelheden voorgeschreven middelen per keer. Verder zou heruitgifte van ongebruikte medicatie een oplossing zijn. De onderzoeker verwacht dat 20 tot 70 %  van ongebruikte medicatie veilig hergebruikt kan worden. (www.umcutrecht.nl)
Uit bovenstaand info blijkt dat er wel degelijk iets te doen is aan het onnodig vernietigen van nog goede en bruikbare medicatie.
Disclaimer: enkele stukjes tekst uit het originele artikel heb ik weggelaten of herschreven in verband met actualiteit. (MJ)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s