Low buy challenge

Zoals beloofd in het artikel op 3 januari, heb ik een leuke challenge voor jullie,

de low buy challenge.

Al een paar jaar volg ik op Youtube het kanaal van Use Less uit Denemarken. Signe is een overtuigd minimalist en werkt elk nieuw seizoen met een capsule wardrobe. Dit doet ze al jaren en daardoor  heeft ze voor zichzelf genoeg items in haar wardrobe. Ze heeft de volgende challenge bedacht: de low buy challenge.
Wat houdt deze challenge in:
kort gezegd gaat het erom dat je een jaar lang weinig tot geen kleding of andere spullen aanschaft. Vandaar ook dat het systeem alleen maar werkt als je zeker weet dat je genoeg items hebt om elk seizoen een nieuwe capsule wardrobe samen te stellen.

De regels zijn niet zo moeilijk en ook niet heilig. Mocht je toch iets nodig hebben dan staat het je vrij om een item te vervangen.

1. Ruilen en tweedehands kleding is toegestaan. Stel dat het in de zomer net zo warm wordt als de zomer van 2019 en je hebt niet genoeg zomerse jurkjes dan zou je iets kunnen ruilen met een vriendin. Het gaat er wel om dat je niet met meer items eindigt dan je begint.

2. Stel de juiste vragen. Zorg dat je de voor jou belangrijke informatie krijgt. (is het eco fashion, kan ik dit item minstens 30 keer aan?)

3. Basics en vervangingen zijn toegestaan. Dit geldt met name voor b.v sokken, panty’s en ondergoed. Er kan altijd iets stuk gaan of een naadje kan loslaten.

4. Zorg dat je zoveel mogelijk kiest voor items van duurzame merken en van een goede kwaliteit. Dan weet je zeker dat je een items vaker in een capsule wardrobe kunt gebruiken.

5.Er blijven altijd grijze gebieden. Stel dat de shampoo op is, of je gezichtscreme. Koop dan geen dubbele aanbiedingen, maar gewoon dat wat je op dat moment nodig hebt.

6. Blijf bij jouw eigen lijst. Stel dat je echt een nieuwe broek nodig hebt, koop die dan, maar doe een oude broek weg. (1 in = 1 uit).

Hoe om te gaan met:
Verjaardag: laat familie en vrienden weten waar je mee bezig bent en dat je niet zit te wachten op stapels nieuwe spullen. Stel hen voor dat ze je blij maken met bv een dagje uit, een gezichtsbehandeling, een manicure of iets dergelijks.
Een cadeau kopen voor iemand anders: dit zijn uitgaven waar je niet omheen kan. Ook in dit geval zou je kunnen kiezen voor dezelfde items als waar mensen jou blij mee zouden kunnen maken.

Op zich is het geen moeilijke challenge. Ik ben benieuwd wie van jullie het zien zitten om met deze uitdaging mee te doen.
Wil je meedoen, dan kan je iets posten op social media met de hashtags: #useless_lowbuy2020
of #2020wehaveplenty.

Ga je meedoen, dan wens ik je veel succes.
Voor nu een goed weekend, MJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s