Klimaat en de toekomst

Er is geen onderwerp waar over de hele wereld zoveel  wordt gesproken als het klimaat.
Niet alleen in Europa houdt het de gemoederen bezig, maar ook in o.a China en de Verenigde Staten.
Toch schijnt niemand een panklare oplossing te hebben.
Na lang en uitvoerig overleg is in Nederland een klimaatakkoord bereikt en is het vervolg van het klimaatvoorstel dat in de zomer van 2018 werd opgesteld.
Via het Klimaatplein zijn inmiddels honderden ideeën en tips binnengekomen voor een Nederlands Klimaatakkoord. Daar is een top 5 uit samengesteld van meest genoemde maatregelen.
Top 5
1. Vergroenen van het belastingstelsel
Hieronder vallen diverse maatregelen zoals het invoeren van een juiste prijs op de CO2-uitstoot en stimuleren van duurzame warmte en stroomopwekking.
Uiteindelijk komt het erop neer dat de vervuiler gaat betalen voor de schade aan het milieu.
2. Verduurzamen van bestaande bebouwing
In bestaande huizen en kantoren is nog steeds veel energie te besparen door het inzetten van isolatie, moderne en duurzame verlichting,  slimme meters en moderne verwarmingstechnieken.
3. Divesteren uit fossiele energiebedrijven
Divesteren = het tegenovergestelde van investeren, oftewel je onteigenen van aandelen, obligaties e.d.
Als investeerder kun je besluiten om je geld uit fossiele energiebedrijven terug te trekken en op deze manier de bedrijven waardeloos te maken.
4. Innovaties voor efficiency en verduurzaming stimuleren
Meer aandacht voor innovaties op het gebied van energy-efficiency en duurzame opwekking. Nederlandse start-ups zijn al langere tijd bezig met Clean Tech innovaties voor minder CO2 uitstoot.
5. Duurzaamheid opnemen in het onderwijs
Door duurzaamheid op te nemen in het onderwijs zullen kinderen en jongeren bewust gemaakt worden van de voordelen van duurzaam gedrag. Ook pleit men ervoor om op bestaande opleidingen de duurzaamheidsvraagstukken integraal te benaderen.
Maar hoe nu verder?
We hebben een top 5 samengesteld uit al die tips en ideeën , maar hoe vertaal je dat nou naar jouw eigen omgeving en situatie?
Ik stel meestal mijn eigen vragen bij bv deze tips.
Tip 1: Zal deze tip kunnen gaan leiden tot verhoging van de belastingen? Of zullen we in een jaar waarin we bv. een warmtepomp aanschaffen meer belasting terugkrijgen?
Tip 2: Ik denk dat deze tip heel goed ingezet kan worden bij verbouw van bestaande en leegstaande kantoorpanden. Er zijn inmiddels bedrijven die zich volledig richten op het verduurzamingsproces van bestaande gebouwen. Samen met een opdrachtgever gaan ze kijken naar de mogelijkheden van het verduurzamen van het gebouw in plaats van een nieuw pand neer te zetten.
Zo weet ik dat onze tandarts zijn praktijk verwarmt met behulp van een pelletkachel in plaats van op gas.
Tip 3: Een paar jaar geleden, toen de spaarrentes daalden, werd door banken geadviseerd om te gaan beleggen. Dat kon in opties en aandelen, maar ook in in mixfondsen. Ga eens kritisch door je beleggingen om te kijken in welke bedrijven jouw geld geïnvesteerd is.
Tip 4: Je hoort er niet zo vaak iets over, maar er zijn Nederlandse start ups (maar ook familiebedrijven) bezig met technische innovaties. Zo is er een bedrijf in het noorden van het land (leverancier van industriële gassen) die zich bezighoudt met de techniek om auto’s op waterstof te laten rijden.
Tip 5: Bewustwording is essentiëel.

Ik wens jullie alvast een goed weekend. MJ

2 gedachtes over “Klimaat en de toekomst

  1. Het valt niet mee om CO2 emissies te reduceren. Het is niet onmogelijk en het is niet dat we niets gedaan hebben. Ook ik heb mijn gloeilampen vervangen door spaarlampen. Alle kleine beetjes helpen. Misschien zou het een goed idee zijn als we behalve calorieën ook CO2 emissies op de verpakkingen zetten zodat we kunnen vergelijken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s