Hoe doen jullie dat?

Iedereen maakt keuzes in zijn/haar leven, maar hoe bewust worden deze keuzes gemaakt? Denkt iedereen aan het
milieu bij het maken van een keuze?
Het is al weer een paar jaar geleden dat ik met iemand sprak wiens kinderen in Amsterdam woonden en zij woonde in de Achterhoek.
Als ze bij haar kinderen op bezoek ging, reisde ze steevast met de trein. Haar motivatie:
de trein was goedkoper en ze bespaarde op de parkeerkosten (waar je een paar jaar geleden ook al failliet op kon gaan).
Als ik mensen nu vraag naar de reden om met de trein te reizen, is hun eerste antwoord meestal het milieu.
Wat dat betreft is er al een verandering bezig ten gunste van het milieu.

Maar geldt dat ook voor bv.:
– de kleinverpakkingen zeep, tandpasta,shampoo, conditioner e.d. in een hotel? Nemen jullie je eigen persoonlijke verzorgingsartikelen mee en bij vertrek de kleinverpakkingen mee naar huis?
– pennen bij een bedrijf of tijdens een presentatie? Nemen jullie de pennen en het schrijfblok (meestal voorzien van het logo of bedrijfsnaam) mee?
– pakken jullie de flyers aan die in winkelstraten worden uitgedeeld? (bv. met een kortingsbon voor een maaltijd). Wat doen jullie met de folder? Gooien jullie die in een afvalbak, maken jullie gebruik van de aanbieding? Nemen jullie ‘m mee naar huis?
– wassen jullie de auto op jullie eigen oprit of gaan jullie naar een milieubewuste wasstraat?
– als je naar bv een McDrive gaat, gooien jullie de zak met afval dan op een parkeerplaats in een container? Gaat het mee naar huis en gooi je ‘m in jullie eigen container? Niet iedereen doet dat, getuige de zakken met afval langs de autobaan of bij op-en afritten.
– scheiden jullie thuis alle afval in de daarvoor bestemde bakken en zakken?
– doet jouw werkgever dat ook?
– denken jullie bij aanschaf van nieuwe spullen ook aan het moment dat je er een keer vanaf wilt en hoe dat het milieuvriendelijkst kan?

Kortom, zomaar even wat simpele vragen over ogenschijnlijk simpele kwesties. Waar het om gaat is het gemak waar je soms iets met iets omgaat.
Als ik tegenwoordig in een hotel kom, zorg ik dat ik mijn eigen persoonlijks verzorgingsspullen bij me heb. Vaak geven de producten mij huiduitslag of ruikt het niet echt lekker, maar ik denk ook regelmatig: Voordat ik het gebruik staat het in een kast ruimte in te nemen en als het op is, zit ik met plastic potjes en flesjes. Ik snap ook dat het voor mij misschien een logischer verhaal is, omdat ik elke week over zaken nadenk voor een artikel. Bovendien weten mijn vaste volgers wel dat ik niemand het kwalijk zal nemen als iemand andere keuzes maakt, maar het zou wel fijn zijn als meer mensen bewustere keuzes gaan maken.

Plastic afval Oikos
Ik wens jullie alvast een goed weekend.
MJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s