Dagelijkse gewoonten van…

Marie Kondo. En waarom begin ik erover in een blog over duurzaamheid?
Heel simpel, deze 8 dagelijkse gewoonten kosten geen geld en weinig tijd, maar brengen rust en overzicht.
1. Laat frisse lucht binnen.
Schuif de gordijnen open, zet alle ramen op en laat de frisse lucht binnenstromen. Het maakt niet uit wat voor weer het is, neem eventueel even de tijd om stil te staan om te genieten van die frisse lucht.
2. Drink elke ochtend dat waar je blij van wordt.
Oftewel, maak die heerlijke beker koffie, warme chocolademelk of thee, zolang je er maar blij van wordt.
3. Get dressed.
Met deze gewoonte wil Marie Kondo zeggen dat je je elke dag aankleedt alsof je naar kantoor gaat om te werken. Als je netjes gekleed gaat heb je minder de neiging om te gaan ‘rommelen’. Dus, zelfs al je vanuit huis werkt, zorg dat je netjes gekleed bent. Breng make-up op, verzorg je haar en poets je tanden. Naast dat het je een goed gevoel geeft om even de tijd voor jezelf te hebben genomen, zul je zien dat je productiever bent.
4. Bedank je spullen.
Bedank bijvoorbeeld de jas die je die dag gedragen hebt, bedank de schoenen die jou de hele dag overal naar toe hebben gebracht, het theeglas waar je je thee uit gedronken hebt, de auto die je van A naar B heeft gebracht.
Het voelt vreemd, om spullen te bedanken, van de andere kant maakt het je bewust van de spullen om je heen, voor de auto heb je hard gewerkt en misschien lang gespaard om ‘m te kunnen kopen. Als je dat ervoor over hebt gehad, kun je jezelf dankbaar voor je doorzettingsvermogen wat je vervolgens heel gelukkig kan maken.
Marie Kondo bedankt de spullen hardop. In de Japanse samenleving bedanken ze de hele dag door en wordt het niet raar of apart gevonden, maar bij ons wel.
5. Maak een gedetailleerde to-do-list.
Elke dag een gedetailleerde to-do-list maken voor de volgende dag brengt vooral overzicht van de  taken. Het maakt je productiever en rustiger. Zorg er wel voor dat de taken en karweitjes voor die dag af te werken zijn.
6. Schoenen schoonmaken als je thuis komt voordat je ze opruimt. 
Door de schoenen direct schoon te maken voorkom je straatvuil in huis (je kunt de schoenen meteen bedanken) en kun je de volgende dag beginnen met schone schoenen.
7. Droog jouw haarproducten voordat je ze opruimt.
Dit maakt opruimen en schoonmaken makkelijker en voorkomt schimmel.
8. Leg alles aan het eind van de dag terug op zijn plek.
Als je de boeken van Marie Kondo gelezen hebt, weet je dat alle spullen een eigen plek in huis hebben. Door ze aan het eind van de dag terug te leggen op die plek, voorkom je dat je de volgende dag onnodig moet zoeken naar b.v. de autosleutels.
Zo ga je in een schoon en opgeruimd huis naar bed en kun je de volgende dag rustig beginnen.
Een inspirerend verhaaltje en een ieder kan er zijn/haar voordeel mee doen.
Als ik ze zo teruglees, dan zijn er al veel stappen die ik al jaren doe. Niet omdat ik de boeken van Marie Kondo heb gelezen, maar meer vanuit gemak.
Zo haal ik altijd de spullen uit mijn tas en leg ze op hun eigen plek neer. Zo weet ik altijd waar bv. mijn autosleutel is.
Ik wens jullie een goed weekend.
MJ

Een gedachte over “Dagelijkse gewoonten van…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s