Stand van zaken

Hoe is het nu met ons ‘verduurzamingsproces’?
Vaak noem ik het in artikelen over duurzaamheid: een verandering van routine is een kwestie van doorzetten en volhouden en bovendien een kwestie van tijd.

Veel veranderingen hebben tijd nodig om een routinematige handeling te worden. Zo zal het ook gaan met de transitie naar een meer duurzamer leven. In lesboeken coaching wordt vaak gemeld dat de tijd die tussen een verandering en routine zit ongeveer 2 maanden is.
Al ver voor de start van mijn blog waren wij al bezig met verschillende vormen van duurzamer leven, alleen werd toen dat etiket er niet opgeplakt.
Is er inmiddels iets veranderd in ons streven naar een duurzaam leven?
Mijn kort en krachtige antwoord is: Nee, niet echt.
Wij gebruiken nog steeds onze Doppers in plaats van waterflesjes voor éénmalig gebruik, wij scheiden nog steeds ons afval, we proberen nog steeds zo weinig mogelijk plastic in ons huis te brengen etc.
Afval
We scheiden nog steeds ons afval in de daarvoor bestemde bakken en zakken. Plasticafval wordt één keer per twee weken opgehaald, maar vaak gooien we onze zakken in de grote oranje containers die in het dorp staan.
Vorig jaar hebben we maar twee of drie keer onze grijze container met restafval aan de straat gezet.
Plastic
Ons voornemen om minder plastic verpakkingen mee te nemen is een beetje op een laag pitje komen te staan sinds ik de boodschappen laat bezorgen. Sinds augustus 2017 heb ik een chronische aandoening en is het beter dat ik vooralsnog geen zwaar werk of zware klussen doe, daarom heb ik de keuze gemaakt om de boodschappen te laten bezorgen. Ik kan in het systeem niet echt kiezen voor producten met minder plastic, maar het goede nieuws is dat de meeste boodschappen in kratten (met statiegeld) bezorgd worden en er vaak gekozen wordt voor kartonnen tasjes.
Wanneer ik wel in de supermarkt loop, kies ik uiteraard wel voor producten zonder plastic.

Plastic afval Oikos

Hergebruik 
Spullen die we niet meer gebruiken, doneren we nog steeds zoveel mogelijk. Kleding die we niet meer dragen, maar nog wel goed is, verzamelen we en doneren dat aan een goed doel.
Overtollige boeken gaan nog steeds naar de Boekenbeurs en tijdschriften geef ik zoveel mogelijk door. Als ik een nieuw boek zie, kijk ik eerst of er een e-book  versie is.
Oude t-shirts verknip ik tot poetslappen en verzamel ik in een bakje. Altijd handig om schoenen te poetsen, pootjes van de hond schoon te maken, de vensterbanken buiten mee schoon te maken, enz.

Hoe nu verder? 
We hebben al behoorlijk wat acties ondernomen om duurzamer te gaan leven, maar het kan natuurlijk altijd meer. Dan heb ik het niet over helemaal off -grid te gaan wonen, maar bv zonnepanelen  aanschaffen of een elektrische auto.  Bij de bouw van het huis hebben we meteen een warmtepomp laten installeren, die uitgave hebben we jaren geleden al gedaan.
Nu eerst maar eens sparen en me verdiepen in verduurzamen van de woning.

Uiteindelijk zullen we er allemaal aan moeten geloven, hoewel meer en meer mensen sceptisch zijn over de plannen van de regering.

Ik houd jullie natuurlijk op de hoogte van onze vorderingen.

Fijne dag
MJ

4 gedachtes over “Stand van zaken

  1. Leuk zo’n update! Ik vind het echt stoer dat je hier toch aandacht aan blijft geven, ondanks je chronische aandoening die z’n belemmeringen geeft. Tof!!!

    Like

  2. Ik laat ook regelmatig boodschappen bezorgen i.v.m. een slechte rug. In het opmerkingenveld zet ik dan ook specifiek welke producten er naar mijn mening best zonder plastic in het krat kunnen. Bijvoorbeeld winterwortelen of prei zeg ik dan: graag zonder plastic mag los in het krat. Via de Plus gaat dat goed, die vullen vanuit de supermarkt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s