Wat nu?

Klimaatvoorstel, klimaatakkoord, hoe duidelijk is het nu allemaal?
Voor veel mensen is het nog een beetje een ver-van-mijn-bed show. Wie doet wat, waarom moet het gebeuren en vooral wanneer.
Na alle internationale overleggen is het nu tijd dat de landelijke politiek met maatregelen gaat komen om de gestelde doelen te behalen.

Maar, een regering kan de doelen wel vaststellen en vervolgens bedenken dat er maatregelen moeten komen. Maar wie gaan die uitvoeren? Organisaties? Bedrijven? De burgers?

Inmiddels zijn bezorgde leerlingen van scholen uit o.a. België en Nederland de straat opgegaan om de demonstreren en aandacht te vragen voor het milieu en klimaat.
Als je de leerlingen vroeg wat ze dan zelf al ondernamen voor een beter milieu, dan kwamen ze vaak niet verder dan stoppen met het eten van vlees en de aanschaf van een elektrische auto.

Dat geeft al aan dat de aangekondigde maatregelen nog niet concreet genoeg zijn, want hoe vertaal je de maatregelen naar je eigen situatie? Is het al voldoende als je stopt met het eten van vlees of moet je dan ook het dak van je huis vol leggen met zonnepanelen? En hoe groen is groene stroom eigenlijk? Doe je al genoeg als je je elektrische auto oplaadt met groene stroom?

Zoveel vragen en nog geen antwoorden.

Iedereen zal snappen dat wij als burgers ook actie moeten ondernemen. Ik zeg altijd dat kleine stapjes ook tellen, zolang je je maar bewust bent van de noodzaak van die stapjes. En ik ga ook niemand veroordelen die voor een vliegvakantie zal kiezen. Of nog steeds vlees blijft eten.

Op mijn blog staan tal van tips om om bv. voor minder plastic voor eenmalig gebruik te kiezen, of te zorgen voor het goed scheiden van afval. Dat zijn al kleine stapjes die iedereen al kan toepassen in plaats van direct een dure elektrische auto aan te gaan schaffen.
Dan kom ik weer terug op mijn vraag: Wat nu?
Ik denk dat een ieder voor zichzelf zal moeten uitmaken hoever hij wil gaan in het verduurzamen en de keuzes voor een ‘groener klimaat’ kan maken als hij er aan toe is. Sommige maatregelen om een huis te verduurzamen kosten tienduizenden euro’s, dat heeft niet iedereen in de ouwe sok.

Ik wens iedereen succes met deze vragen en een fijn weekend.
MJ

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s