Nog een keer aandacht voor…..

In de rubriek ‘Nog een keer aandacht voor…’ vraag ik vandaag aandacht voor de prachtige sieraden van dennenaalden. In september 2016 schreef ik onderstaand artikel over een bijzonder project in India. Een vriendin van mij maakte kennis met dit project tijdens één van haar werkbezoeken aan India.
Wil je weten welke sieraden er allemaal te koop zijn, stuur dan even een e-mail.

Aan de voet van de Himalaya in één van de prachtige valleien van Uttarakhand werkt een groep van 15 vrouwen aan het zelf ontwerpen en maken van armbanden, oorbellen en onderzetters van ….. dennennaalden.
“Usha is coördinator en driver achter dit project: zij heeft de afgelopen twee jaar zo’n 50 vrouwen in verschillende dorpen getraind in het maken, in- en verkopen van verschillende producten op basis van dennennaalden. Hiervoor bezoekt ze de vrouwengroepen regelmatig, en bij elk bezoek hoort een nieuwe training om de kwaliteit verder te verbeteren.
Doel van het project is het creëren van een stuk economische onafhankelijkheid voor de allerarmsten van deze regio, waardoor mensen in hun dorp kunnen blijven wonen in plaats van migratie naar de stad. De landbouw brengt namelijk steeds minder op: de stukken grond zijn klein, en door ontbossing komen dieren zoals apen voedsel zoeken waardoor een deel van de oogst verloren gaat.
De belangrijkste grondstof voor de sieraden zijn dus dennennaalden, deze zijn gekozen omdat het natuurlijk afval is uit het bos en ruimschoots beschikbaar. Ook kunnen er unieke producten mee gemaakt worden, die op bijna geen andere plaats in de wereld te koop zijn. De naalden kunnen alleen in de maand mei worden verzameld: dan zijn ze net van de boom gevallen en is het regenseizoen nog niet begonnen. Dit geeft naalden met de hoogst mogelijke duurzaamheid.
Het maken van de producten is arbeidsintensief en komt heel precies. De afwerking is de kritische stap. Als de kwaliteit goed is, gaan de producten lange tijd mee.

Dit is een Fair Trade project pur sang. Geheel opgezet met lokale middelen en initiatieven. En met unieke producten natuurlijk, waarvan er geen twee hetzelfde zijn.”               (A.Maltha)

Alle artikelen zijn te koop, prijzen vanaf € 1,95
Mocht je belangstelling hebben, stuur dan even een privé-berichtje naar mijn

e-mailadres:

missJackyzblog@gmail.com.

Een gedachte over “Nog een keer aandacht voor…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s