Minimaliseren is ook minderen

In de huidige maatschappij gaat alles sneller dan ooit. Stuur je nu een Whatsapp bericht naar een vriend/in in het buitenland dan kun je binnen een paar seconden al antwoord hebben.

Onze navigatie geeft binnen no time ons een nieuwe route als we een andere afslag nemen. Om in Parijs te komen kun je de hogesnelheidstrein nemen en sta je een paar uur later op het Gare du Nord.
Toch zijn er ook processen die nog steeds niks sneller gaan dan pakweg 50 jaar geleden, denk aan het genezen van bv een gebroken been. Doordat veel om ons heen zo snel gaat kun je het gevoel hebben het gevoel met de realiteit te verliezen. Wat zou je kunnen doen om dat te voorkomen?
Een paar tips:
 • Minder TV- ga in plaats van TV kijken eens lekker naar buiten en geniet van alles wat je om je heen ziet of ruikt. Maak een wandeling door een natuurgebied of over het strand. Of lees een goed boek.
 • Minder shoppen- minder spullen aanschaffen betekent meer ruimte in de kasten,  minder spullen om schoon te houden of op te ruimen.
 • Minder troep – kijk eens goed om je heen en ruim je huis eens echt op om meer ruimte te creëren.
 • Minder drukte – meer rust. Zet de TV en radio uit en geniet eens van totale stilte.
 • Minder junkfood – zoek een heerlijk recept,haal de ingrediënten en kook een maaltijd van ‘echt’ eten.
 • Minder auto – meer bewegen. Breng je elke dag de kinderen met de auto naar school en sport? Het is momenteel mooi en droog weer. Neem ze mee op de fiets en leer ze spelenderwijs de verkeersregels.
 • Minder werk – worden alle taken die je op een dag moet doen je wel eens teveel? Kijk dan of je minder uren kunt werken om zo meer lol in je leven te brengen. Het leven is toch te mooi om van alles te moeten? Vraag hulp of besteed bepaalde klussen uit. Door bepaalde omstandigheden heb ik voor de volgende oplossing gekozen om het mezelf iets gemakkelijker te maken:
  – auto wassen, ik ga nu naar een wasstraat om de auto te wassen.
  – ramen lappen, voor de bovenverdieping komt er al jaren een glazenwasser. Ik heb hem gevraagd of hij de ramen beneden ook wil schoonmaken.
  – boodschappen bezorgen, eerder ging ik zelf naar de supermarkt om de boodschappen te halen. Die laat ik nu bezorgen. (en als je het een beetje slim aanpakt, kun je de boodschappen gratis laten  bezorgen bij aankoop van bepaalde producten of goedkoper als je voor een andere bezorgdag/tijd kiest)
  Zo heb ik wel iets meer kosten, maar minder stress.
 • Minder huis –  kiezen voor een kleiner huis is en grote verandering, maar kan voor veel rust zorgen. Minder kosten, minder onderhoud, minder schoonmaken èn je hebt minder ruimte dus minder spullen. Win-win situatie.
  Geniet van meer stilte, rust en meer tijd. Bedenk wat er echt toe doet en leef daar ook naar.
  Ik wens jullie een fijn weekend.

Een gedachte over “Minimaliseren is ook minderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s