Hygiëne

De afgelopen jaren heb ik veel geëxperimenteerd met diverse schoonmaakmiddelen, wasmiddelen en zelfgemaakte producten voor persoonlijke verzorging.
Wat heel vaak onderschat wordt, is het feit dat er zo nu en dan iets meer nodig is dan de gebruikelijke oppervlakte reiniging.
Neem als voorbeeld het aanrecht maar eens. Als je bv boterhammen smeert, blijven broodkruimels achter en een smeer van de boter. Als je er even met een doekje overheen gaat veeg je de kruimels wel weg,  maar de smeer van de boter blijft achter. Je kunt het later wegpoetsen, maar met een sopje wordt het wel goed schoon.
Gootstenen en afvoeren
Bij ons in huis wordt veel thee gedronken en het laatste, koude restje giet ik in de gootsteen. Echter, thee geeft na verloop van tijd een bruinige aanslag.
Om dat weg te poetsen strooi ik baking soda in de gootsteen en spuit er schoonmaakazijn over. Dit laat ik even bruisen en gebruik ik een borstel om alle aanslag weg te schrobben.
De gootsteen maak ik preventief schoon door er (zilver) soda in te strooien en daar vervolgens heet water in te gieten. Dit laat ik goed inwerken en laat dan de kraan even flink stromen om te zorgen dat er geen prop in de leidingen kan ontstaan.
Toilet
Voor het schoonmaken van de toiletpot gebruik ik altijd de toiletreiniger van Ecover. Wil ik een krachtiger reiniging dan strooi ik flink wat baking soda ik de pot en giet er wat schoonmaakazijn bij.
Als het bruisen stopt schrob ik nog even na met de toiletborstel.
Kleding
Voor het wassen gebruik ik wasschillen. Zuinig in gebruik en in combinatie met etherische olie krijgt de was ook nog een lekker luchtje.
Klein nadeel van het wassen met wasschillen is dat de witte was een beetje grijzige waas krijgt. Om dat op te lossen gebruik ik zuurstofbleekmiddel van Ecover of ik voeg een klein beetje citroenzuur toe.
Verder kun je de was ‘ontsmetten” door te strijken.
Keuken
Het is misschien al vaker gezegd, maar de bron van veel ellende is de keuken. Vaatdoekjes bevatten veel bacteriën en moeten regelmatig (elke dag) vervangen worden.
Gebruik verschillende snijplanken voor vlees en vis en was ze na gebruik goed af met een sopje.
Kijk ook de kasten eens na waar je de voorraden bewaart. Maak de kastjes regelmatig schoon en check de houdbaarheidsdatum van de producten.
Maak voorraadpotten goed schoon voordat je ze weer vult. Zo weet je zeker dat de kwaliteit gewaarborgd blijft.
De koelkast moet hierbij ook genoemd worden. Bewaar de producten volgens voorschrift en maak de koelkast regelmatig schoon met een doekje en een sopje. Check ook even de rubberrand en de afvoer van de achterwand.
Dek aangebroken verpakkingen en restjes goed af om bederf tegen te gaan.
Magnetron: wij gebruiken thuis zelden de magnetron, maar als we m wel gebruiken dekken we het product altijd af met een speciaal deksel. Nu was er laatst soep opgewarmd zonder deksel en zaten de spetters soep aan de zijkanten.
Met een sopje heb ik de magnetron schoongemaakt en vervolgens goed laten drogen. Juist omdat wij zelden de magnetron gebruiken zou er zomaar schimmel kunnen ontstaan.
Auto
Speciaal nu het weer vaker zonnig en warm wordt even een tip als je airco in de auto hebt.
Als je vaak de airco aan hebt staan en de garage niet altijd een airco check doet, kan het in de auto vreemd gaan ruiken. Het water van het aircosysteem blijft in de leidingen staan en bacteriën krijgen de kans om te groeien. Deze gaan mee in de koele lucht met als gevolg dat je ziek kunt worden van de airco.
Laat de airco regelmatig checken of voer deze tip uit die ik van onze buurman kreeg:
Schakel de laatste paar kilometers voordat je de motor uitzet de airco uit. Op die manier rijd je de leidingen droog en krijgen bacteriën geen kans en dus schonere lucht in de auto.
Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben.
Heb jezelf een goede tip, geef ze dan door.

 

2 gedachtes over “Hygiëne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s