Meer aandacht voor het milieu

Meer aandacht voor het milieu, het kan niet vaak genoeg herhaald worden. Diverse acties worden georganiseerd om zwerfafval op te ruimen en de omvang van de ‘plastic soup’ in de oceanen wordt steeds duidelijker.Dagelijks worden we op de social media op de hoogte gehouden op het account van
@Tientje van Stientje wat de stand van zaken is.
Deze actie houdt in dat vrijwillige zwerfafvalrapers een tientje per uur zouden moeten factureren aan Stientje van Veldhoven, staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat, als vergoeding voor het opruimen. Zij zou dit dan kunnen verrekenen met de regeringspartijen en het bedrijfsleven.
Afgelopen week stond de factuur inmiddels op meer dan 2,5 miljoen euro.
Met het inzichtelijk maken van de hoeveelheid zwerfafval wordt duidelijk wat er zoal geraapt wordt. Op de foto’s op het Twitteraccount staan voornamelijk flesjes en blikjes zonder statiegeld.
De vrijwilligers die het zwerfafval rapen zijn o.a. boswachters, stadswachten, schoolkinderen en wandelaars.
Door er een bedrag aan te koppelen wordt ook duidelijk dat invoeren van statiegeld op kleine flesjes en blikjes geen overbodige zaak is.
Bedrijven blijven innoveren als het om het milieu gaat.
Zo maakt Adidas een sneaker van oceanisch plasticafval en produceert de firma Dopper de bekende herbruikbare waterflesjes om plastic afval te voorkomen.
RICOH IMAGING
RICOH IMAGING
Sinds het verbod op gratis plastic tasjes, geven winkels hun producten mee in papieren tasjes of je  moet voor een plastic tas betalen.
RICOH IMAGING
Ecover heeft als doel dat al hun verpakkingen in 2020 gemaakt zijn van gerecycled plastic.
Ook de verpakkingen van Marcel’s Green Soap zijn vervaardigd uit 100% gerecycled kunststof.
Afgelopen week was ik even bij een grote drogisterij in Gronau (Duitsland) en zag ik diverse promotie-stands staan van o.a. Ecover en Marcel’s Green Soap.  Deze merken promoten hun producten door de nadruk te leggen op de verpakkingen die van gerecycled plastic gemaakt zijn.
De laatste keer bij de kapper had ik een gesprek met de eigenaresse van de salon.
Ze had nieuwe producten in de verkoop in een verpakking met een pompje. Ik vroeg haar of de klanten een navulling konden aanschaffen of het flesje konden laten vullen. Ze was erg verrast door mijn vraag. Ik heb haar gevraagd om eens met de vertegenwoordiger te overleggen of hier aandacht voor is. In de salon gebruiken ze grootverpakkingen met dezelfde inhoud als de flessen voor de particuliere verkoop. Ik vroeg haar of ik dan met mijn flesje kon langskomen om mijn flesje te laten vullen.
Ze had ze het eigenlijk nog nooit bekeken, maar wilde dit toch gaan bespreken met de vertegenwoordiger.
Kortom, het milieu is echt een zaak van ons allemaal. Ik denk dan ook dat het al een goede zaak is om mensen erop te attenderen en te zien of we samen de 5 miljoen ton plastic die per jaar in de oceanen terechtkomt kunnen verminderen.
Zonder maatregelen wordt de plasticsoep tussen nu en 2025 bovendien dertig keer zo omvangrijk.
(uit: de Volkskrant)
Ik wens jullie een goed weekend.

P.S. Onderstaand filmpje wil ik jullie niet onthouden.
https://t.co/x2BcJzvtoW

Een gedachte over “Meer aandacht voor het milieu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s