Maandchallenge: oktober

Elke maand in 2017 doe ik een challenge en voor deze maand is dat de Duurzaamheidschallenge.
Oktober is de maand van de duurzaamheid en het leek mij leuk om 5 aaneengesloten dagen te laten zien wat er inmiddels is veranderd en waar we nog extra aandacht aan moeten besteden.
Dag 4:
Winkelen en boodschappen doen

Vandaag leg ik uit hoe ik me voorbereid als ik de boodschappen ga halen of ga winkelen.
Sinds het vorig jaar ingevoerd is dat je moet betalen voor een plastic tas is het straatbeeld nogal veranderd. Voorheen liep je met een tas met de naam van de boetiek door de stad en nu zie je steeds meer vouwtasjes of papieren tassen. Op zich heeft de maatregel succes gehad, maar ik kan me de reactie van de winkeliers wel voorstellen dat de tassen met hun naam erop goede reclame voor hun zaak waren. Immers, hoe meer mensen met tassen met JOUW naam rondlopen, hoe nieuwsgieriger je wordt.

Boodschappen doen:
Al jaren neem ik mijn eigen boodschappentassen mee als ik naar de supermarkt ga om mijn boodschappen te halen.
Deze gewoonte heb ik van huis uit meegekregen en op mijn beurt probeer ik deze goede gewoonte door te geven aan mijn kinderen.
Inmiddels heb ik in een katoenen tasje mijn herbruikbare groente- en fruitzakjes en bio-katoenen broodzakken. Met deze zakken en zakjes voorkom ik plastic verpakkingen.
In een DIY heb ik laten zien hoe je zelf eenvoudig je eigen zakjes kunt maken. (klik HIER voor het artikel)

IMG_1758
(Op de foto is een nieuwe versie van mijn groente- en fruitzakjes te zien)

In onze regio hebben wij geen verpakkingsvrije winkel, maar vorig jaar zijn we een dag naar Münster geweest en heb ik een bezoek gebracht aan Natürlich Unverpackt.
Als voorbereiding heb ik toen diverse glazen potjes meegenomen om mijn boodschappen in te vervoeren. (klik HIER voor het artikel)

Winkelen:
Hierboven heb ik al geschreven dat we sinds begin 2016 moeten betalen voor een plastic tas en wat voor effecten dat heeft gehad.
Als ik ga winkelen zorg ik dat ik altijd één of meerdere vouwtasjes bij me heb voor aankopen.
Opgevouwen nemen ze weinig plek in en in principe heb ik er altijd één bij me in mijn tas.
Ook heb ik er één in de auto en in mijn fietstas.

RICOH IMAGING
Op de foto een klein gedeelte van mijn collectie vouwtasjes.

Wat kunnen we nog veranderen?
Wat we nog zouden kunnen veranderen is om 100%  verpakkingsvrij boodschappen te doen. Er is sprake geweest van een verpakkingsvrije winkel in Enschede en vorig jaar heb ik met een gemeenteraadslid van Enschede gemaild waarom dit niet is doorgegaan. Ik heb daar verder geen antwoord meer op gekregen. Ik heb bij de AH XL gevraagd of zij niet een test konden doen met bv. een verpakkingsvrije gang, maar daar kreeg ik ‘nee’ te horen. Reden: de versgarantie van AH.
Om zoveel mogelijk verpakkingsvrije boodschappen te halen, is een bezoek aan de markt natuurlijk de eerste optie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s