Maandchallenge: oktober

Elke maand in 2017 doe ik een challenge en voor deze maand is dat de Duurzaamheidschallenge.
Oktober is de maand van de duurzaamheid en het lek mij leuk om 5 aaneengesloten dagen te laten zien wat er inmiddels veranderd is en waar we nog extra aandacht aan moeten besteden.
Dag 3:
Vervoer

Voor vandaag heb ik het onderdeel vervoer op de planning staan.

Zoals jullie hebben kunnen lezen in mijn blogpost over de Fietsstraten in Enschede ga ik in principe op mijn werkdagen (maandag tot en met donderdag) op de fiets naar mijn werk in de binnenstad van Enschede. Ik zet mijn fiets (E-bike) in de bewaakte fietsenstalling.

IMG_2109

Ook voor een kort ritje naar het dorp pak ik al snel de fiets.

Mocht het heel slecht weer zijn, dan ga ik met de bus. Volgens de site van 9292.nl is de uitstoot van een stadsbus 137 gram /kilometer (berekend op basis van 100% gebruik van stadswegen en een bezetting van 13 personen). Minder dan de uitstoot van een gemiddelde personenauto en met een prijs van € 4,= per dag altijd nog voordeliger dan een ritje met de auto. Bovendien betaal ik voor parkeerkosten ongeveer € 10,= per dag.

Privé heb ik een Volkswagen Up!, een superzuinige auto, zowel in aanschaf als in onderhoud, verzekering en wegenbelasting.
Met een CO2 uitstoot van 95 gram/kilometer zit de UP! ruim onder het gemiddelde gemeten onder de meest voorkomende automodellen in Nederland rijdend op euro 95. (benzine) (www.9292.nl)

Voor lange ritten naar o.a. het noorden, 1 keer per week de boodschappen halen en zo nu en dan de kids van en naar school halen en brengen gebruik ik de auto.
Als ik naar het noorden bv. op familiebezoek ga kost een ritje met de trein mij bijna 2,5 uur reistijd (enkele reis). Bovendien ligt het breekpunt qua kosten op 2 personen, dan bespaar ik niet alleen op geld maar ook op tijd.

Wat kan verbeterd worden?
Op het gebied van vervoer is er momenteel niet zoveel te verbeteren. Ik beperk het gebruik van de auto en ga zoveel mogelijk op de fiets. Als we een dagje uit gaan, zoals afgelopen week naar Rotterdam, dan vind ik het leuk om met de trein te reizen. Ik zoek dan op internet naar een goedkoop treinkaartje en dan kunnen we betrekkelijk goedkoop reizen.

Hoe doen jullie dat? Zoeken jullie ook uit wat de meest duurzame manier is van vervoer?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s