Awareness op Tenerife

In mijn vorige blogpost over onze vakantie op Tenerife heb ik al geschreven over (voor mij) opvallende zaken, zoals plastic single-use items en het gebruik van papieren handdoekjes door het hotel.
Maar wat nog meer onopvallend opviel was de betrokkenheid bij het milieu.
Door de ligging naast het continent Afrika hebben de Canarische Eilanden het hele jaar door bezoekers en gasten vanwege het klimaat en de gunstige temperaturen.
Ondanks de vele bezoekers en gasten met hun verbruik was er naar verhouding weinig zwerfafval te zien. Er waren veel afvalbakken met gescheiden inzameling en die puilden aan het eind van de dag niet zo erg uit dat het afval op straat terechtkwam maar het was ook niet zo dat er op elke hoek van de straat mensen van de gemeente continu bezig waren op te ruimen.
We zijn bij de Pico del Teide geweest en ook daar viel het ons op dat eigenlijk alle bezoekers een eigen, hervulbaar waterflesje bij zich hadden.
Tijdens een bezoek aan het Loro Parque (een dierentuin) zagen we op de afvalbakken awarenessposters awarenessposterzoals op de foto.
Je zag regelmatig mensen bij de bak blijven staan om de tekst eens goed te lezen.
Het Loro Parque op Tenerife is ook het hoofdkwartier van de Loro Parque Foundation.
Deze stichting zet zich in tot behoud van de natuur en bedreigde diersoorten.
Dit doen ze door educatie, onderzoek en actieve bescherming van de natuurlijke habitats van bedreigde diersoorten waarbij ze zich met name richten op papagaaien en walvisachtigen.
In regenwouden, mistwouden, mangroven en kleine atollen werken ze samen met de lokale bevolking ter bescherming van de natuur. De stichting biedt o.a alternatieven voor duurzame ontwikkeling die verenigbaar zijn met het behoud van hun spectaculaire natuurlijke omgeving.
Eén van de kernactiviteiten van de stichting is educatie met name op het gebied van milieu. Ze hopen door hun kennis te delen de bezoekers van het park bewust te maken van milieuvervuiling en de gevolgen hiervan voor flora en fauna.

De stichting heeft met name voor papagaaien en walvisachtigen gekozen als ambassadeurs voor de natuur en wel om:
– ze vertonen voor de mensen interessant gedrag;
– ze hebben heldere, tot de verbeelding sprekende kleuren;
– door hun charisma trekken ze gemakkelijk de aandacht van de mensen

en dat maakt deze dieren tot effectieve ‘emblemen’ om aandacht te vragen voor bescherming van het milieu.

Het is goed dat we steeds geïnformeerd blijven worden middels posters en flyers, aangezien er nog steeds elk jaar 300.000 dolfijnen sterven door toedoen van de mens:
– doordat ze verstrikt zitten in visnetten;
– door milieuvervuiling;
– voor medische doeleinden;
– overbevissing, waardoor voedseltekort ontstaat;
– vervuiling door plastic

En ja, een dierentuin is ook niet echt een plaats waar je de laatste dieren op aarde zou willen zien, maar als we niks doen en we redden ook de laatste dieren niet, zijn we ook niet goed bezig.

Laten we er met elkaar voor zorgen dat iedereen zich bewust wordt (en blijft) van zijn/haar handelen en de effecten hiervan op het milieu.

Fijn weekend.

2 gedachtes over “Awareness op Tenerife

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s