Op weg naar zero waste

Op weg naar een zero waste lifstyle ontdek je dat het een pad is vol hobbels.
Heb je één obstakel overwonnen, dient de volgende zich al weer aan.
Hoe kan dat nou?

Je was toch zo goed op weg?
Ik weet niet of jullie het boek van Bea Johnson hebben gelezen, maar voor diegenen die dat wel hebben gedaan zal dit je niet vreemd in de oren klinken.
Ook bij Bea Johnson, toch wel dé autoriteit op het gebied van een zero waste leven, was de weg er naar toe één van trial-and-error. (lees hier mijn review van haar boek)
Haar zoektocht naar de juiste make-up en hoe ze er soms vreselijk uitzag met dikke lippen, waar kan ik de boodschappen halen in mijn eigen zakjes en bakjes en ga zo maar door.
Vandaag 8 dingen waar je mogelijk geen rekening mee houdt (hebt gehouden) als je zero waste wilt gaan:
1. Je voelt je schuldig over plastic. Zeker als je geen zin of tijd hebt om maaltijden of verzorgingsproducten zelf te maken.
2. Mensen kijken je vreemd aan. Als je voor het eerst groente en fruit in eigen groente- en fruitzakjes afweegt in de supermarkt, kunnen andere klanten soms wat vreemd reageren. Hoewel ik tot nu toe alleen maar positieve reactie heb gehad.
3. Soms heb je even geen in meer. Ik kan me voorstellen dat je er ineens schoon genoeg van hebt om alle moeite te doen om zo weinig mogelijk afval te produceren. Om je heen zie je de buren alles zonder er bij na te denken in de container gooien. Dan vraag je je af waar je toch mee bezig bent.
4. Je maakt constant keuzes, maar zijn het de goede? Wat kan anders? Wat kan beter?
5. Soms kun je echt balen van de hoeveelheid afval die je nog steeds produceert.
6. Je gaat anders eten. Elke keer dat je in een supermarkt staat, op de markt om ingrediënten voor maaltijden te halen, maak je keuzes. Plastic of karton, vers of uit glas: allemaal keuzes die er uiteindelijk toe bijdragen dat je anders gaat eten. Misschien ga je meer zelf maken of misschien wel veganistisch.
7. Recycling is een hulpmiddel en geen oplossing voor het afval.
8. Door je gedrag en het geven van het voorbeeld kun je invloed uitoefenen op anderen.
Mogelijk zien anderen wat een zero waste lifestyle met en voor jou doet. Door bv. meer groente en fruit te gaan eten (composteerbaar afval) voel je je fitter en dat straal je uit.
De weg naar zero waste gaat echt in fasen. Het is niet iets wat je na een nacht slapen ineens en zo maar even doet.
Geeft niet, als je een probleem kunt benoemen, kun je er ook iets aan doen. Als meer mensen zich bewust worden van hun ‘footprints’ en ze krijgen genoeg voorbeelden, dan moet het goed komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s