Wonen in een Tiny house? (2)

Deel 2 van mijn miniserie over wonen in een Tiny house.
Eerst een stukje geschiedenis over het ontstaan van de Tiny house movement.
De Tiny House ‘movement’ zoals we die kennen is ontstaan in Verenigde Staten.
Door de jaren heen raakten mensen hun huizen kwijt door de instortende economie en rampen zoals orkaan Katrina.
De huizenmarkt begon hierdoor stevig te wankelen en starters konden moeilijker aan een huis komen.
De behoefte aan betaalbare en flexibele woonvormen zorgde er voor dat mensen hun eigen huisjes gingen bouwen. Ook in de Verenigde Staten kent men wetgeving die eisen stelt aan de minimale afmetingen van huizen en om die te omzeilen is men op het idee gekomen de huizen op trailers te bouwen.
Inmiddels zijn de Tiny houses in Amerika enorm populair, (naar schatting staan er inmiddels 10.000 kleine huisjes in de VS)  zijn er boeken over geschreven en op YouTube zijn er diverse kanalen over Tiny houses.

Wonen in een volledig huis van twintig vierkante meter. Ook in Nederland zijn de Tiny houses aan een opmars bezig. Waar moet je onder andere rekening mee houden als je op deze manier wilt gaan wonen?

* Door de omvang worden Tiny houses in dezelfde categorie geplaatst als bijvoorbeeld stacaravans en dat kan een probleem zijn. Als je huis wordt aangemerkt als recreatiewoning, mag je er namelijk niet permanent in wonen.
* Woonhuizen moeten aan bepaalde afmetingen voldoen. Zo moet het plafond b.v. minimaal 2,4 meter hoog zijn en is een halletje verplicht dat het toilet scheidt van de woonkamer. Een eis die lastig samengaat met een kleine woning.
* Praktisch betekent klein wonen dat je goed zal moeten nadenken voordat je iets aanschaft. Wonen op 20 m2 betekent ook minimaliseren in spullen.

Inmiddels zijn er in Nederland tientallen projecten waarbij Tiny houses zijn of in de toekomst worden gerealiseerd, ondanks de lastige regelgeving.
Dit komt doordat verschillende gemeenten de kleine huisjes gedogen. Als je interesse hebt in een Tiny house kun je het beste bij je eigen gemeente navragen wat de mogelijkheden zijn.
Kortom,
Weg met de hoge maandelijkse hypotheekaflossing, geen kosten meer voor een hulp in de huishouding, geen uren meer bezig zijn met onderhoud en geen zolder of kelder vol met spullen.
Voor veel mensen een droom, anderen nemen daadwerkelijk de stap om klein te gaan wonen.

Durf jij deze stap te nemen?

 

Onderstaand een voorbeeld van een Tiny house op een trailer.

Afbeeldingsresultaat voor gratis foto tiny house plans

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s