Wonen in een Tiny House?(1)

Tiny houses, kleine huisjes, meestal gebouwd op trailers. Je hoort er steeds vaker over in kranten en op TV.
Een ‘movement’ die in Amerika is ontstaan en al snel ‘groot’ geworden is. De eerste keer dat ik op YouTube een filmpje zag over een Tiny house was ik verkocht.
Wat een ontzettend leuke woonvorm.
Zoveel mensen, zoveel wensen en zoveel verschillende mogelijkheden om een Tiny house in te delen en naar je eigen idee in te richten. Een Tiny house wordt duurzaam gebouwd en is vaak niet groter dan 24 m2.
                                    
Filosofie achter Tiny houses
Sinds de jaren 50 is de omvang van huizen toegenomen, terwijl de gezinnen kleiner werden. Onder invloed van de commercie namen ook onze materiële rijkdommen toe. Om erbij te horen kwam er een dure auto, kasten vol kleding en schoenen en allerhande technologische hebbedingetjes.
Momenteel is er een omslag gaande. Mensen kunnen de rat-race niet meer bijhouden, komen in de schulden en realiseren zich dat alles hebben echt niet gelukkiger maakt.
Onder de noemer genoeg = genoeg gaan mensen hun bezittingen minimaliseren en komen tot het besef dat minder bezit en meer ervaringen ook gelukkig maken. Minder bezit kan leiden tot de wens om kleiner te wonen en vrijheid te verkrijgen om meer tijd in de natuur door te brengen.
Duurzaam
Steeds meer mensen gaan zich beseffen dat de manier waarop we met de aarde omgaan  zo niet langer door kan gaan. De negatieve invloed van onze maatschappij op de natuur is overal om ons heen te zien.
Men beseft dat het anders moet, willen we de aarde redden omwille van de volgende generaties.
Door duurzaam te gaan wonen en leven, de ecologische voetafdruk te verkleinen, een goed voorbeeld te geven en anderen te informeren.
Wonen in een duurzaam gebouwde Tiny house past goed bij deze levensfilosofie. Alleen al bij de bouw van een regulier huis wordt ongeveer 2 Tiny Houses aan afval geproduceerd. Bovendien produceer je in een Tiny House veel minder afval en verbruik je minder energie en water.
Redenen om in een Tiny house te gaan wonen

Geld
Een Tiny House kun je binnen enkele jaren schuldenvrij bezitten. Op YouTube worden Tiny houses te koop aangeboden voor prijzen tussen $35.000 en $60.000.
Reguliere huizenbezitters zijn 25 tot 50% van hun inkomen aan woonlasten kwijt.
Een Tiny House eigenaar heeft die ruimte in zijn budget voor andere zaken.
Het verbruik van gas, water en licht is veel lager in een Tiny House. Daarbij komt dat de meeste kleine huisjes zijn uitgerust om duurzame energie op te wekken, bijvoorbeeld d.m.v. zonnepanelen, waardoor de kosten nog meer worden gereduceerd.
In een Tiny house kun niet veel spullen kwijt dus moet je keuzes maken en minder consumeren.
Tijd
In een Tiny house heb je minder geld nodig voor huur of hypotheek en andere vaste woonlasten. Dat betekent dat je minder kunt gaan werken, of je werk onderbreken om te gaan reizen. Je kunt meer tijd besteden aan familie en vrienden.
Bovendien vergt huishoudelijk werk en onderhoud aan een Tiny House veel minder tijd dan in een reguliere woning. Leven in een Tiny House zorgt er voor dat je je kunt richten op wat je belangrijk vindt. Alles heeft zijn eigen plekje, je hebt geen ruimte om troep te maken.
Sociale verbinding
Wonen in een heel klein huis brengt gewoonlijk met zich mee dat je gedwongen wordt tijd buitenshuis door te brengen. Als je geen plaats hebt voor een wasmachine moet je naar de wasserette, als je geen wifi hebt moet je misschien bij een café in de buurt je mail binnenhalen. Dit is voor sommigen juist een reden om tiny te gaan wonen,
Vaak is het een combinatie van redenen die de doorslag geeft. Wat mensen weerhoud is de angst voor het onbekende, de moeilijke wet- en regelgeving en de vraag of het haalbaar is in Nederland.

Daarover de volgende keer meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s