No plastic kitchen

Sinds de start van mijn blog verdiep ik me o.a. via social media in allerlei onderwerpen variërend van minder afval tot het zelf maken van verzorgingsproducten.
Een tijdje geleden kwam ik het artikel “Hormoonverstorende stoffen; vermijd ze, vooral als je vrouw bent” tegen op de site www. energiekevrouwenacademie.nl  waarin wordt gewaarschuwd voor hormoonverstorende stoffen.
Deze stoffen zijn zware metalen en chemische stoffen gemaakt op basis van aardolie en worden in verband gebracht met allerlei aandoeningen en ziektes.
Dankzij uitvindingen van de chemische industrie bleek aardolie de basis te kunnen zijn voor veel producten: plastics, kleding, onkruidbestrijdingsmiddelen, kinderspeelgoed, tapijten en cosmetica.

Dagelijks komen we in contact met deze stofjes. Men schat dat er 100.000 verschillende chemische stoffen zijn, waarvan er zo’n 500 bekend staan als hormoonverstoorder.
Alleen al in de dagelijkse  verzorgingsproducten en cosmetica van de gemiddelde vrouw zitten zo’n 515 chemische stoffen.

Maar, wat nu?
Veel van onze gebruiksvoorwerpen en verpakkingsmiddelen voor voedsel is gemaakt van plastic. Hoogwaardig materiaal dat geschikt is voor temperaturen variërend van
+ 100 graden tot – 80 graden Celsius.
Middels uitgekiende reclamecampagnes worden we ertoe aangezet om verzorgingsproducten met de meest schadelijke stoffen aan te schaffen.

Voor mij reden om in ons huis de dagelijkse gebruiksartikelen eens onder de loep te nemen te beginnen in de keuken, de plek waar het voedsel uitgepakt en bereid wordt.
DE plaats ook waar het voedsel het meeste in contact komt met plastic.
Waar met name voor gewaarschuwd wordt (en niet alleen in het artikel) is verwarmen van voedsel in plastic.
Leftovers bewaar ik op een bord of in een kommetje en kan ik, indien nodig, op deze manieren opwarmen. Ik warm leftovers nog wel eens op in de magnetron, maar ook daar wordt van gezegd dat de microgolven schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook het gebruik van de magnetron probeer ik te beperken tot een minimum en probeer zo weinig mogelijk eten over te houden.

De onderstaande items (eerder gebruikte ik de plastic versie) heb ik inmiddels vervangen:
Snijplanken: hout en bamboe
Vergiet: Roestvrijstaal
Serveer- en ovenschalen: glas
Voorraadpotten: glas
Lunchbox: roestvrijstaal
Waterfles: roestvrijstaal en een kleiner exemplaar van glas
Meeneembestek: bamboe
Rietjes: roestvrijstaal
Schuursponsje: houten borsteltje
Plastic afwasborstel: hout
Huishoudfolie: Bijenwasdoeken

Tot zover een update van mijn no-plastic keuken.
In het genoemde artikel wordt ook gesproken over verzorgingsproducten en cosmetica die hormoonverstorende stoffen bevatten. Daar kom ik in een andere blogpost op terug.

Fijne week.

Een gedachte over “No plastic kitchen

  1. Pingback: Voorbereiden Plastic Free July 2018 | Miss Jackyz Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s