Sport en bewegen, (bijna) gratis

Sport en bewegen, en dat (bijna) gratis. Wie wil dat nou niet?

Bewegen is niet alleen goed voor de conditie, maar je verkleint daarmee ook de kans op allerlei aandoeningen of je houdt ze op afstand zoals b.v. dementie.
Algemeen wordt aanbevolen om minimaal een half uur per dag te  bewegen. Dat kan dan van alles zijn, intensief sporten, tuinieren, huishouding ,etc. Veel dagelijkse activiteiten en klusjes horen al bij dat half uur bewegen. Maar wat kun je dan nog meer doen? En hoe leuk is dat dan?
Wat ik zelf altijd als een uitdaging beschouw is:
– Kan het gratis? Wij Nederlanders zijn gek op alles wat gratis is of niet teveel kost. Ik dus ook.
– Wat doet het met de natuur/milieu? Als ik naar de sportschool ga of een paar boodschappen moet halen  ga ik bij voorkeur op de fiets.
– In welk opzicht is het goed voor mij? Welke spiergroepen zet ik aan het werk?
Oké, sommige activiteiten zijn niet helemaal gratis, maar stel: je gaat een stuk fietsen in het kader van lichaamsbeweging. De fiets gebruik je misschien ook wel om boodschappen te halen (ook gratis vorm van beweging) of om naar school/werk te gaan.
Als je de verschillende meningen moet geloven, dan zou wandelen een hele goede optie zijn. Niet te zware belasting voor spieren en botten,  je kunt het zo moeilijk (makkelijk) maken als jezelf wilt, etc.
Als ik voor een klein boodschapje naar de winkels moet, ga ik regelmatig lopend. Heerlijk eerst bij de beek langs en genieten van de natuur. Uiteraard pak ik de fiets als ik naar meerdere winkels ga, of bij voorbaat weet dat ik zware spullen mee terug neem.
Maar ook na de lunch ga ik regelmatig even een uurtje naar buiten.
Sinds een jaar of zes ga ik één keer per week naar de sportschool voor een uurtje Body Balance, een mix van Tai Chi, Yoga en Pilates.
Een heerlijke les, maar we hebben als groep al aangegeven dat we deze les heel graag twee keer per week zouden volgen. Daar heb ik de volgende oplossing voor gevonden:
YouTube. Op YouTube staan diverse video’s met dezelfde oefeningen. Het enige wat je dan nodig hebt is een laptop en een goed werkende WIFI-verbinding.  Een yoga-matje is handig, maar niet persé noodzakelijk.
Op deze manier kun je ook yogalessen volgen.
(het is wel raadzaam om enige kennis van de oefeningen te hebben voordat je zelf aan de slag gaat, pas op voor blessures, MJ)
Wat kun je nog meer doen om fit te blijven?
– Vind je alleen wandelen niet zo leuk, vraag iemand mee. (of schaf een hondje aan)
– Sluit je eventueel aan bij de wandelgroep van b.v een vrouwencentrum. ( SIVE In Enschede heeft een actieve wandelgroep)
– Pak vaker de fiets.
– Als je kunt kiezen, ga dan met de trap. (i.p.v de lift of roltrap)
– Doe je huishouding zelf.
– Pak een emmer met spons om de auto te wassen i.p.v de wasstraat.(niet helemaal gratis, wel goedkoper)
– Werk een middag in de tuin.
– Lees je liever een boek? Zet dan een app op je telefoon met audioboeken (luisterboeken), b.v. LuisterBieb,  een (jawel) gratis app. (www.bibliotheek.nl ) of in de App-store.
Op deze manier kun je een boek luisteren en tegelijkertijd bewegen.
– Geloof het of niet, zelfs winkelen is bewegen. (hoewel alleen de beweging dan gratis is)
Wil je meer weten over de effecten van  een gezonde lifestyle op het op afstand houden van diverse ziektes en aandoeningen, kijk dan eens op de site van de Stichting Alzheimer
www.alzheimer-nederland.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s