Less waste (badkamer)

In de loop van het afgelopen jaar heb ik steeds meer single-use producten in de badkamer vervangen door een meer duurzamere oplossing.
Aangezien ik het één (weinig tot geen afval) graag wil combineren met het ander (klein beetje luxe) was het af en toe even trial-and-error.
Ik heb veel reviews gelezen, producten getest en in de keuken gestaan om recepten te maken.
Met o.a. tips uit het boek van Bea Johnson (Zero Waste Home )  ben ik tot het volgende resultaat gekomen:
– Wasbare wattenschijfjes
– Castille zeep
Gezichtsreiniging, vervanger douchegel en scheren
– Rozenwater (Albert Heijn, €0,99)
Als lotion na het reinigen
– Shampoobar
– Zelfgemaakte tandpasta  (*)
– Zelfgemaakt mondwater   (**)
– Safety razor
– bio-afbreekbare wattenstokjes
Door deze producten te gebruiken bespaar ik op zijn minst 6 plastic flessen per maand. De rozenwater zag ik per toeval een keer bij Albert Heijn tussen de wereldmaaltijden staan. Vooral in het Midden-Oosten wordt in de keuken gebruik gemaakt van rozenwater en rozenwateroranjebloesemwater. Je koopt het in een glazen flesje met een (dun)metalen schroefdopje. (kan gerecycled worden)
Voor dagelijks gebruik giet ik een beetje over in een klein herbruikbaar sprayflesje.
(*) Het recept van de tandpasta staat ook op de pagina ‘Recepten’. (je kunt ook hier klikken)
(**) Mondwater
Mondwater wat je in de winkel koopt, kan soms erg sterk van smaak zijn. Bovendien zijn er stofjes aan toegevoegd om het langer houdbaar te maken èn wordt het in een plastic fles verkocht.
Voor mij redenen om een recept op te zoeken voor mondwater met minder ingrediënten. Bij de IKEA vond ik beugelflesjes met een inhoud van 250 ml. Handig formaat, want meer mondwater maken is met het oog op bederf niet handig.
Het recept voor het mondwater staat op de pagina ‘Recepten’.
Natuurlijk gaat mijn zoektocht verder. Ik gebruik b.v. dagcrème uit een tube. Ik vind een goede dagcrème heel belangrijk, maar feit blijft dat het in een tube zit. Helaas is deze variant niet verkrijgbaar in een glazen potje.
Ik hoop dat ik in de loop van het jaar een update kan maken van mijn less waste badkamer. Het kost veel tijd om onderzoek te doen. Bovendien werkt het één voor de ene persoon wel en voor een ander helemaal niet.
Fijn weekend.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s